MBMLB

MLB: David Ortiz vstoupí do Síně slávy. Bonds má smůlu

V noci z úterý na středu americká Národní baseballová Síně slávy oznámila výsledky letošního hlasování. Požadovaných minimálně 75% hlasů pro vstup mezi legendy dostal pouze David Ortiz.

Dlouholetá opora Boston Red Sox přitom byla letos poprvé na hlasovacích lístcích a hned obdržela 77,9% hlasů. Ortiz se tak stal terpve čtrnáctým hráčem historie, který ve svém prvním roce hlasování dostal minimálně 77,9% všech hlasů. Desetinásobný účastník All-Star Game strávil svou kariéru v MLB převážně jako suplující pálkař. V šesti sezonách u Minnesoty Twins a šestnácti s Red Sox zaznamenal celkem 541 homerunů. Pochlubit se může také třemi prsteny pro vítěze Světové série.

Bonds i Clemens out

Hodně se letos opět spekulovalo o tom, jestli se do Síně slávy dostane kontroverzní Barry Bonds. Nakonec se tak nestalo a onds tak ani vposlední desátém roce nezískal dostatek hlasů. Důvodem je jeho minulost steroidového hříšníka, kvůli které mu mnoho hlasujících novinářů odmítalo poslat hlas. Barry Bonds přitom v MLB odehrál 22 sezoně a drží rekordy v počtu homerunů v kariéře (762) a v jedné sezoně (73). Letos však obdržel 66% hlasů.

Podobným případem je sedminásobný vítěz ceny CY Young pro nejlepšího nadhazovače Roger Clemens. Ten v úterý vydal prohlášení pro média: “Moje rodina a já jsme hodili Síň slávy za hlavu již před deseti lety,” uvedl Clemens v prohlášení. “Nehrál jsem baseball, abych se dostal do Síně slávy. Hrál jsem proto, abych udělal generační rozdíl v životech své rodiny. Soustředil jsem se na vítězství v šampionátech. Byla to moje vášeň. Dal jsem vše, co jsem měl, správným způsobem, pro svou rodinu a pro fanoušky, kteří mě podporovali. Jsem vděčný za tuto podporu. Rád bych poděkoval těm, kteří si našli čas podívat se na fakta a hlasovali pro mě. Doufám, že všichni nyní mohou zavřít tuto knihu a soustředit se na to, co je v životě opravdu důležité.”

Dalším hráčem, který byl letos v desátém roku volitelnosti byl Curt Schilling. Ten obdržel pouze 58,6% a zůstal prozatím mimo bránami Síně slávy. U všech tří jmen však nejde o definitivní konec nadějí na vstup mezi elitu. O jejich přijetí může rozhodnout ještě dobový výbor, který je obvykle složen z členů Síně slávy a dá se předpokládat, že Bonds i Clemens by u nich mohli projít.

Z dalších neúspěšných čekatelů udělali významný posun zejména Todd HeltonScott Rolen. Rolen získal celkem 63,2% hlasů ve svém pátém roce a je jedním z adeptů na zvolení v nejbližších letech. Také Helton si polepšil z loňských 44,9% na 52% v letošním roce.

Naopak méně než 5% dostalo 11 hráčů. To znamená, že v dalších letech již novináři nebudou moct za tyto hráče hlasovat. Mimo Sň slávy tak zůstanou Joe NAthan, Tim Hudson, Tim Lincecum, Ryan Howard, Mark Teixeira, Justin Morneau, Jonathan Papelbon, Prince Fielder, A.J. Pierzynski, Carl CrawfordJake Peavy.

TOP 10 v hlasování:

David Ortiz: 307 hlasů, 77.9%

Barry Bonds: 260 hlasů, 66%

Roger Clemens: 257 hlasů, 65.2%

Scott Rolen: 249 hlasů, 63.2%

Curt Schilling: 231 hlasů, 58.6%

Todd Helton: 205 hlasů, 52.0%

Billy Wagner: 201 hlasů, 51.0%

Andruw Jones: 163 hlasů, 41.1%

Gary Sheffield: 160 hlasů, 40.6%

Alex Rodriguez: 135 hlasů, 34.3%

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..