MBMLB

MLB: Majitelé předložili nový návrh. K dohodě s hráči je stále daleko

Již ve čtvrtek předstoupil před média komisař Rob Manfred. Kdo čekal, že v jeho prvním vystoupení od 2. prosince se dozví nějaké zásadní novinky, tak musel být zklamán. V sobotu však došlo v jednáních o nové Kolektivní smlouvě k dalšímu posunu.

Majitelé klubů představili Hráčské unii rozsáhlý návrh, v němž přináší svoje řešení ekonomických i neekonomických otázek, na kterých se dosud obě strany nemohou shodnout. Bohužel první odezva ze strany zástupců hráčů ale není nijak příznivá. Znamená to, že Spring Training již skoro s jistotou nezačne v plánovaném termínu. Protože komisař Manfred ve čtvrtek řekl, že před zahájením nové sezony budou týmy potřebovat 4 týdny jarní přípravy, tak se oběma stranám začíná výrazně krátit čas. Pokud tedy nechtějí, aby se základní část letošní sezony nezačala později, než v plánovaném termínu 31. březen.

Co navrhují majitelé?

Liga navrhla navýšení předarbitrážního bonusového fondu o 5 milionů dolarů na 15 milionů dolarů. Unie přitom nedávno navrhla 100 milionů dolarů, takže tady je stále značný rozdíl v představách obou stran.

MLB zvýšila spodní limit daně z luxusu o 2 miliony dolarů v posledních třech letech z pěti po uzavření smlouvy. Podle návrhu by byla nastavená na 214 milionů, 214 milionů, 216 milionů, 218 milionů a 222 milionů dolarů. Dřívější návrh byl: 214 milionů, 214 milionů, 214 milionů, 216 milionů a 220 milionů dolarů. Ale liga také zachovala peněžní daňové sazby za překročení těchto sankcí: 50 procent, 75 procent a 100 procent, což je výrazně nad současnými sazbami (20 %, 32 % a 62,5 %). Tento návrh se ale nelíbí zástupcům Hráčské unie.

MLB zachovala daňovou sazbu 50 procent pro týmy, které překročí první úroveň platového stropu, ale odebrala si za to penalizaci výběru ve třetím kole draftu. Překročení ve druhém a třetím roce po sobě zůstalo stejné jako u posledního návrhu MLB: 75 a 100 procent pro druhou resp. třetí úroveň; a ztráta výběru ve druhém a prvním kole. Svaz považuje tyto daňové sazby za náročné.

MLB navrhla zvýšení minimálních mezd se dvěma variantami. Jedna možnost je rovná mzda ve výši 630 000 dolarů s možným navýšením, druhá 615 000, 650 000 a pak 725 000 (původně 700 000) s fixními platy u odstupňované opce. Minimální plat byl v roce 2021 570 000 dolarů. To je jeden z bodů, kde se obě strany blíží k dohodě.

Nově majitelé navrhují také maximální počet povolání jednoho hráče z Triple-A do hlavního týmu. Dle jejich návrhu by mohl být povýšen pětkrát za sezonu.

Kdy bude dohoda?

Zdá se, že se tak brzy nedočkáme. S čím dál větší jistotou můžeme říct, že nová sezona začne se zpožděním. Aktuální návrh ze strany majitelů není příliš velkým krokem dopředu a na tahu je Hráčská unie. Můžeme předpokládat, že ta bude potřebovat pár dní na projednání a předložení protinávrhu.

Pro fanouška je tak důležitý datum 28. únor. Pokud nebude nová Kolektivní smlouva podepsána do tohoto dne, tak letošní sezona začne o něco později.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..