MBMLB

The Athletic: Spring Training bude pravděpodobně zrušen

Ačkoliv byly prognózy se začátkem lockoutu ohledně nové Kolektivní smlouvy spíše příznivé, tak nyní se zdá, že se jednání trochu zadrhly. Prestižní server The Athletic dokonce předpovídá, že letošní Spring Training se pravděpodobně neuskuteční.

Také agentura Associated Press ve své dnešní zprávě uvádí, že jak Hráčská unie MLBPA, tak také majitelé klubů berou jako samozřejmost, že letošní Spring Training nezačne dle plánu 16. února. Dnes by sice měly obě strany rokovat o neekonomických otázkách, ale pokud jde o ty klíčové problémy, tak tam si ještě nestanovily datum dalšího jednání. To bude ale pravděpodobně až po 10. únoru, protože majitelé klubů mají společné setkání na Floridě ve dnech 8. až 10. února. Nezdá se pravděpodobné, že by chtěli s hráči jednat ještě před tímto setkáním.

K jednání je ještě několik problematických bodů. Tím prvním je stanovení minimální mzdy. Zatímco hráči požadují její zvýšení na 775 000 dolarů ze současných 570 500, tak majitelé přišli s jiným návrhem. Chtějí hráčům v prvním roce smlouvy platit 615 000 dolarů a pak to po roku zvednout na 650 000 a ve třetím roce na 700 000.

Dalším z bodů, na kterém se obě strany nemůžou shodnout, jsou také podmínky pro arbitrážní řízení. Hráči by totiž chtěli, aby mohli hráči k arbitráži již po dvou letech. Majitelé požadují zachování současných tří let.

Jednání se zadrhly také ohledně případné draftové loterie. Zajímavé je, že obě strany přitom chtějí, aby se zavedla i do MLB. Jen na řešení se neshodnou. Majitelé klubů chtějí, aby se o pořadí losovalo jen mezi třemi nejhoršími celky. Hráčská unie žádá o los mezi osmi nejhoršími týmy. Kromě toho MLBPA žádá také další picky v draftu pro týmy z menší trhů. S tím aktuálně majitelé nesouhlasí.

Hráči již dlouhodobě kritizují vedení týmů, že nepřijatelně manipulují s jejich tzv. “service-time”, aby si uchovali hráče o něco déle pod svou kontrolou a neumožnili jim vstoupit dříve na trh volných hráčů. Majitelé jsou sice ochotni pozměnit současný systém, ale rozdíly v představách obou stran jsou značné. Unive například požaduje výhodu pro hráče, kteří skončí v první pětce hlasování o Nejlepšího nováčka, nebo v první trojce hlasování o nejlepšího relievera, případně se dostanou do sestavy roku v MLB. Těm by měl být automaticky započítán rok do jejich “service-time”. S tím ale majitelé nesouhlasí, protože mají pocit, že by se to mohlo týkat většího počtu hráčů, než jsou ochotni akceptovat. Navrhují spíše motivační způsob, kdy by týmy, které by vytáhly do ligy některého z top prospektů, dostaly v draftu další možnost výběru.

Jak je vidět, k jednání toho mají obě strany ještě dost a nezdá se, že bychom se brzy dočkali nové Kolektivní smlouvy. Nepředpokládám, že Spring Training začne dříve, než v březnu. Pokud tedy nějaký bude. Fanouškům MLB tak začínají přibývat nové vrásky. Jak hluboké budou, ukážou nejbližší dny a týdny.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..