ČeskoMB

Ryan Johnson: Kanadský univerzál v dresu Nuclears

Článek o Ryanu Johnsonovi je dalším, který měl původně vyjít v jarním čísle magazínu Triple Play. Bohužel to nestíháme dát do oběhu včas, tak vám článek přinášíme alespoň na našem webu.

Pokud se podíváme na sestavu Třebíč Nuclears v sezoně 2021, tak mezi všemi hráči bude vyčnívat zejména kanadský baseballista Ryan Johnson. Ten svými výkony uchvátil nejen fanoušky na Vysočině, ale také napříč celou baseballovou komunitou. Té ale nebyl úplně neznámý, protože již o rok dříve dokázal vyhrát Homerun Derby na Pražském baseballovém týdnu, kam si odskočil ze svého působení v Německu.

Svými výkony Kanaďan zaujal představitele Nuclears natolik, že se jej pokusili získat do svých řad. „Ryan byl v hledáčku, protože výborně působil v Bundeslize. Měl skvělé statistiky na pálce a na nadhozu, tak jsme si ho vybrali,“ prozradil nám trenér Jan Gregor. „My jsme si navíc řekli, že chceme trochu staršího hráče, protože předtím jsme brali spíše hráče, kteří vyšli z D1 univerzit. Chtěli jsme najít vůdčí osobnost toho týmu.“

Johnson důvěru do něj vloženou vůbec nezklamal. Dle statistiky WAR byl jednoznačně nejlepším hráčem týmu, když se dostal na hodnotu 3.4. Lepší byl v minulosti byl lepší pouze Wesley Judish. „Já bych ho srovnal s Wesem Judishem. On a Ryan jsou dva nejlepší hráči, kteří oblékali dres Nuclears,“ řekl na náš dotaz, jestli je Ryan nejlepším hráčem historie Nuclears, Jan Gregor.

WARJménoWARrok
1.Judish Wesley 3.62017
2.Ryan Johnson3.42021
3.Barker Devon 3.22017
4.Hlouch Lukáš 2.62019
5.Bridis Trey 2.22019

Ani výkony kanadského hráče však Třebíči nepomohly, aby se probojovala do TOP 6. Za ní zaostali o dvě výhry a museli tak bojovat o setrvání v baráži. Navíc v době, kdy se Extraliga měla zeštíhlit o dva kluby. Nakonec to ale byla v podaní klubu z Vysočiny spanilá jízda, když v baráži neprohrála ani jednou a zajistil si extraligovou příslušnost i pro rok 2022. Zeptali jsme se Honzy Gregora, o kolik výher méně by měli bez Johnsona.

„Řekl bych, že bez Ryana bychom měli o dvě výhry méně. Poslední zápas proti Technice byl jednoznačně v režii Ryana, kdy hodil snad 20 strikeoutů (nakonec jich bylo 19 a complete game shutout – pozn.red.),“ odpověděl třebíčský kouč.

Ryan Johnson celou sezonu ukazoval, že je platným hráčem na pálce i na nadhozu. V základní části odházel celkem 60.7 směn s ERA 1.78 a 79 strikeouty, což jsou výborná čísla. K tomu na pálce pálil s průměrem .333 a OBP .482. Je tedy pro Nuclears platnější jako nadhazovač, nebo jako pálkař? „Je pro nás platný jako nadhazovač, který nepotřebuje DH,“ usmívá se Jan Gregor. „Tím pádem nehledáš desátého hráče do sestavy. Navíc pak patří mezi nejlepší pálkaře toho zápasu.“

Po tom, co Kanaďan v dresu Nuclears předvedl je až s podivem, že jej uvidíme na Vysočině i v tomto roce. Přeci jen možností pro takovéto hráče jsou velmi široké. „Nám hrálo do not více faktorů,“ prozradil nám Jan Gregor. „Ryan má za přítelkyni naši trenérku. Pomohla nám i covidová situace v Kanadě, která pro něj jednoduchá. V té době nebyl očkovaný a musel by tam jít do velmi dlouhé karantény. A za třetí jsme mu nabídli lukrativní smlouvu s tím, že bude hlavní trenér U15 a členem tréninkové skupiny juniorů a U21, kterou mám na starosti já a Jeff Barto.“

Letos se tak fandové baseballu v Česku můžou opět těšit na výkony Johnsona v nejvyšší soutěži. Budou od něj očekávat stejné výkony, jak tomu bylo loni. To si dle slov jeho trenéra uvědomuje i sám hráč a snaží se na to připravit. „Ryan se celou zimu připravuje s tím, že bude mít terč na zádech. Ví, že celá komunita bude očekávat minimálně stejné výkony jako loni. Měl by být připraven ještě lépe než v minulém roce.“ Nezávislý fanoušek se tak má na co těšit.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..