ČeskoMB

1. liga: První výhry pro Pelikans i Klasik. Vilchez rozdal 14 strikeoutů

Velikonoční víkend přinesl také druhé kolo První ligy. Po něm již nemáme v soutěži ani jeden tým, který by alespoň jednou neprohrál resp. nevyhrál.

Skokani Olomouc – SaBaT Praha 3-1 a 12-10

Již v pátek se na Hané odehrál dvojzápas mezi Skokany a SaBaTem. Byli to Skokani, kdo dokázal urvat oba dva duely a připsali si první vyhranou sérii v této sezóně. V jejich dresu řádil zejména Matěj Lázniček. Ten v prvním utkání odpálil 2 homeruny, kterými zařídil hubenou výhru 3-1. Ve druhém pak byl opět stoprocentní, když si připsal tři hity, trefení a dvě mety zdarma. Zejména ta v sedmé směně byla trochu neobvyklá, protože SaBaT raději poslal Láznička na metu, čímž domácí obsadili všechny mety a následně šel pálit Martin Schneider.

Závěr druhého zápasu byl ale velmi napínavý. V osmé směně totiž SaBaT dokázal otočit skóre na 10-9 ve svůj prospěch. Jenže v deváté směně Skokani zabrali a stáhli další tři doběhy, aby nakonec utkání vyhráli. Přitom v tomto duelu udělali až 9 errorů, ale i navzdory tomu neodešli poraženi.

Blesk Jablonec – Olympia Blansko 17-14 a 9-0

Dva velmi rozdílné zápasy byli k vidění na severu Čech, kam přijeli baseballisté Blanska. V tom prvním se totiž příliš nedařilo oběma startujícím nadhazovačům, kteří dohromady povolili 19 doběhů. I ve vedení se oba celky střídaly celé utkání. Rozhodující moment pak přišel v dohrávce sedmé směny, kdy Jablonec otočil stav z 10-14 na 16-14. Ten již domácí v dalších směnách udrželi a mohli se lépe naladit na druhý zápas série.

Pokud blanenští doufali, že by pro sebe urvali alespoň jednu výhru, tak museli velmi rychle vystřízlivět. Angel Vilchez na kopci Jablonce totiž výrazně dominoval a pakticky nepouštěl hosty do tlaku. Nakonec v sedmi směnách povolil pouze 2 hity a rozdal 14 strikeoutů. Tím položil základ pro jednoznačnou výhru 9-0.

Pelikans Bučovice – Kotlářka Praha 9-8 a 5-9

V Bučovicích, kam přijela Kotlářka, se o výhry oba celky spravedlivě podělily. Přitom ještě po sedmi směnách prvního duelu to s domácími nevypadalo úplně nejlépe, když prohrávali 4-8. Hosté pak poslali na závěr utkání uzavřít Jana Pappa a jeho nadhozy Pelikans evidentně vyhovovali. V osmé směně se pak dotáhli na rozdíl jediného doběhy, aby pak o směnu později svým walk-off odpalem zařídil Bučovicím první výhru v sezoně Jan Rovný.

Ve druhém zápase byl průběh opačný. Tentokrát to byla Kotlářka, kdo dokázal v závěru strhnout vítězství na svou stranu. Pražanům tak i po této sérii bude patřit místo v popředí tabulky.

Klasik Frýdek-Místek – Hippos Brno 5-15 a 6-4 (10 inn.)

V mrazivém počasí u řeky Ostravice se rozehrál první duel této série. A počasí evidentně více vyhovovalo hostům, kteří i bez bratří Ondráčků dokázali hned od úvodu zatlačit na Šimona Urbana na kopci Klasiku a brzy odskočili do vedení. Když už se domácí proti startérovi Hippos konečně prosadili a stáhli skóre na rozdíl jednoho doběhu, dokázali hosté opět zabrat a dvěma doběhy odskočit. Z toho se již Klasik nedokázal posbírat a první zápas v sezoně na svém hřiště vysoko prohrál.

Ve druhém utkání již podali frýdeckomístečtí baseballisté mnohem disciplinovanější výkon, navzdory tomu, že Hippos na kopci vsadili na zkušeného Jana Kucina. proti němu domácí stáhli doběh již ve druhé směně a dostali se do vedení. Na domácím kopci stála od začátku hvězda loňského evropského šampionátu kadetů Jan Kozel. Ten opět ukázal, že je právem velkou nadějí Frýdku-Místku a ve třech směnách nepovolil ani jeden doběh. Hippos se tak prosadili až proti bullpenu, když v šesté a sedmé směně čtyřmi doběhy otočili skóre. Jenže závěr patřil domácím. Ti v osmé směně dokázali zatlačit na Kucina a třemi doběhy vyrovnali skóre na 4-4. To vydrželo i v deváté směně a utkání se muselo nastavovat. V desáté směně se Frýdek-Místek dokázal opět dostat po odpalu Vojtěcha Buščíka do vedení 6-4 a byl blízko vítězství. K tomu ale domácí potřebovali dobrý výkon mladého Adriána Mücka na kopci. A ten tuto situaci zvládl i za pomocí dvou strikeoutů a Klasik tak mohl slavit první výhru v této sezoně.

  W  L  %  GB 
Blesk Jablonec31.750
Kotlářka Praha31.750
Skokani Olomouc31.750
Olympia Blansko22.5001
Hippos Brno22.5001
SaBaT Praha13.2502
Klasik Frýdek-Místek13.2502
Pelikans Bučovice13.2502
zdroj: baseball.cz
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..