ČeskoMB

EXL: Obhájci titulu vstoupili do nové sezony prohrou s Tempem

V neděli pokračoval program úvodního týdne baseballové Extraligy dalšími čtyřmi zápasy. Ten pátý na Vysočině se kvůli sněhu musel odložit.

Eagles Praha – Draci Brno 12-15

Po dvou prohrách v Brně si mohli baseballisté Eagles spravit chuť na domácím stadionu. Jenže hned první směna neudělala fanouškům pražského celku příliš radosti, když David Wilson umožnil Drakům 3 doběhy a mnozí se začali strachovat, jestli nepředvede podobný “nevýkon”, jako v sobotu Raymond Watt. To se naštěstí pro Eagles nepotvrdilo a Wilson odházel celkem 6 směn. V nich Drakům povolil 6 doběhů.

Draci vsadili na Tomáše Hrbka. Ten také vydržel na kopci 6 směn a povolil o jeden doběh méně. O výsledku duelu tak museli rozhodnout výkony bullpenů. A nakonec z toho byla pořádná divočina. Draci nejdříve ve třech směnách dokázali stáhnout 9 doběhů a odskočili na rozdíl 10 bodů. S tímto rozdílem šli do dohrávky deváté směny. Jenže místo pohodlného konce se nakonec museli o vítězství obávat do posledního nadhozu. Eagles i díky homerunům MacDonalda a Zýmy dokázali stáhnout 7 doběhů a se dvěma outy měli na metách dva běžce. Petr Zýma tak při svém druhém stavu na pálce v této směně byl potencionální vyrovnávající doběh. Po jeho odpalu však Draci dokázali zahrát out na první metě a udrželi tak výhru.

Brněnský celek tak vstoupil do sezony nejlepším možným způsobem. Naopak na Krči se budou muset pořádně připravit na zbývající část základní části. Další podobná série by jim hodně zkomplikovala šance na postup do TOP 6.

Tempo Praha – Arrows Ostrava 7-6

Po odložených zápasech v Ostravě se baseballisté Tempa a Arrows konečně dočkali a jako poslední v neděli odehráli první duel sezony. Obhájci titulu přijeli do hlavního města zatím bez jakékoliv zahraniční opory a v sestavě tak měli mnoho mladých jmen. Premiéru v české Extralize si například odkroutil catcher Richard Omelka a hned v první směně se blýskl chycenou krádeží.

První polovina utkání však patřila domácím, kteří ve čtyřech směnách proti Ondřeji Satoriovi stáhli 3 doběhy. Naopak jejich startér Ethan Skuija při své premiéře v Extralize povolil pálkařům Arrows ve čtyřech směnách pouze 2 hity a rozdal 8 strikeoutů. Hosté se tak začali více prosazovat až po vystřídání Skuiji a v sedmé směně dokonce otočili skóre ve svůj prospěch na 6-5. V dohrávce však Marek Minařík svým druhým homerunem v zápase vyrovnal a zápas sliboval dramatický závěr.

O vítězi tak rozhodla až poslední směna, konkrétně její dohrávka. Do ní Arrows na kopec postavili Matěje Satoriu, který trefil hned prvním nadhozem Marka Minaříka. Toho o chvíli odpalem k levé čáře stáhl pro vítězný bod Michal Zelenka.

Technika Brno – Sokol Hluboká 13-7 a 1-5

Na Kraví Hoře se v neděli hrály hned dva zápasy. A v obou to byli hráči Hluboké, kdo dokázal jako první jít do vedení. V prvním duelu ale dokázali domácí ve třetí směně vyrovnat a o směnu později jít do vedení. To již do konce zápasu nepustili. V nízkých teplotách se hodně trápili zejména nadhazovači, kteří dohromady rozdali 22 strikeoutů, což je jedno z nejvyšších čísel novodobé historie Extraligy.

Ve druhém utkání již hlubočtí své vedení, do kterého se dostali ve třetí směně, nepustili. Spolehnout se totiž mohli na dvojici nadhazovačů James BoyceŠtěpán Havlíček. Ti domácím povolili pouze dva úspěšné odpaly a kromě toho rozdali 10 strikeoutů (Boyce 9 v šesti směnách). Na domácím kopci hodil Svatoslav Kraut 13 strikeoutů, ale ani tento výkon domácím nepomohl.

Na pálce odehrál další povedený zápas Matěj Vlach, který si připsal 2 hity a 2 RBI. Dalším pálkařem se dvěma hity byl Martin Mužík, který solo homerunem načal letošní sbírku v této statistice. Hluboká tak po výhře 5-1 vyhrála první sérii v sezoně.

Tabulka EXL (3.4.22) W  L  %  SKÓRE 
 Draci Brno 3 0 1.000 37:21
 Cardion Hroši Brno 2 0 1.000 14:4
 Tempo Praha 1 0 1.000 7:6
 Sokol Hluboká 2 1 .666 23:17
 Technika Brno 1 2 .333 17:23
 Arrows Ostrava 0 1 .000 6:7
 Třebíč Nuclears 0 2 .000 4:14
 Eagles Praha 0 3 .000 21:37
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..