Česko

Sokol Hluboká sérii s Tempem Praha prohrál 1:2, drží ale postupovou příčku do TOP 6

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU 1. 5. – V pátém kole baseballové Extraligy Sokol v třízápasovém duelu s Tempem Praha veledůležitý bod v boji o TOP 6.  V sobotu ve sportovně relaxačním centru na Hluboké bohužel prohrál oba domácí zápasy 3:7 a 1:2, v neděli v Praze ale dokázal bodovat a přehrát domácí Tempo 4:2. V extraligové tabulce patří Sokolu se šesti body šesté místo stejným bodovým ziskem jako Hroši Brno, Tempo je s devíti body druhé a klepe na dveře nadstavbové TOP 6. 

Sokol Hluboká – Tempo Praha 3:7

Utkání bylo vyrovnanější, než ukazuje výsledek, přineslo řadu krásných baseballových momentů, jako byl akrobatický zákrok domácího Matěje Vlacha v poli, nebo v pořadí už čtvrtý homerun nejlepšího hlubockého pálkaře Martina Mužíka v sezóně. Rozhodly ho ale dva útoky Tempa v první a osmé směně, které byly jako přes kopírák. Tempo se v nich opřelo o pálkařskou sílu čela svého lineupu, vedeného Markem Minaříkem, který byl ústřední postavou utkání. Výborně odházel šest směn, kdy Sokolu dovolil pouze jeden doběh a dva hity. Dominoval i na pálce a stejně jako Martin Mužík se blýskl homerunem.  Na straně Sokola držel do sedmé směny vyrovnané šance nadhazovač Billy Parsons, kterého za stavu 2:3 musel střídat Scott Mulhearn. Sokol dřel, obsazoval mety, ale bodoval soupeř. V osmé směně se pálkařům Tempa podařilo zatlačit na Scotta Mulhearna, přišly chyby v poli a David Nevěřil, Filip Smola, Marek MinaříkDavid Vohánka zařídili další body Tempa. Za Scotta Mulhearna na závěr zaskočil v nadhozu přímo z pole Petr Síla, ale na obrat už bylo pozdě.

Sokol Hluboká – Tempo Praha 1:2

Největším očekáváním druhého zápasu byla premiéra nového hráče Sokola, pětadvacetiletého kolumbijského nadhazovače Guardia Villa Kermina. Ten přicestoval z jihoamerického tepla uprostřed týdne a bylo vidět, že se v novém působišti zabydluje. Odházel svou premiéru velmi dobře a zdá se, že Sokol našel důstojnou náhradu za Novozélanďana Jimmyho Boyce, který v pondělí odjel do svého nového působiště v New Jersey. Guardio za šest směn nedovolil Tempu ani jeden doběh a Sokol šel do sedmé směny za vedení 1:0. Na pálce se proti výbornému nadhazovači Tempa Jakeu Rabinowitzovi dařilo hlavně rychlému Petrovi Sílovi a Matěji Dvořákovi, kterým se povedly dvoumetové odpaly.  Rozhodla sedmá směna a jediný dvoubodový homerun Tempa, který odpálil Filip Smola. Jednobodový náskok už se pak střídajícímu nadhazovači Tempa Ondřeji Vankovi podařilo udržet a doházet čisté utkání. Sokol tak přišel o vítězství jediným šťastným odpalem, ale i v tom je krása baseballu.          

Tempo Praha – Sokol Hluboká 2:4

Sokol přijel v neděli do Prahy s cílem bodovat, protože kolem šestého místa, zajišťujícího postup do vyřazovacích částí extraligy, je už pořádně našlapáno a každý bod má cenu zlata.

Začátek utkání drželi pevně v rukách oba nadhazovači, Američan Ethan Skuija i dvacetiletý talent Sokola Petr Vojta. Petr házel soustředěně a teprve v páté směně proti němu stáhl jeden doběh Ondřej Blažka, který poslal domů Kryštofa Lukavského. Tempo následně obsadilo všechny mety a trenér Zdeněk Josefus v této obtížné situaci, která mohla být rozhodující, poslal na kopec Štěpána Havlíčka, hráče prvoligového Blanska, který v Sokolu úspěšně hostuje. Štěpán sice daroval Tempu metu zdarma a druhý bod, ale pak vzal osud utkání do své levačky a Tempo už k ničemu nepustil. Přišla ale sedmá směna a parádní nálet Sokola. Na dva auty stáhli běžci Hluboké čtyři doběhy v řadě a Ethana Skuiju, který byl do té doby bezchybný a rozdal 13 strikeoutů, střídal Anthony Fell. Oba nadhazovači pak v závěru nepřipustili žádný náznak útoku a Sokol si doletěl k vítězství, které může mít v boji o TOP 6 cenu zlata. Na pálce se dařilo Petrovi Sílovi, Matějovi Dvořákovi i Martinu Jiránkovi, absolutorium jistě zaslouží i oba hlubočtí nadhazovači.  

Tempo je v tabulce druhé, bylo jasné, že nás čeká těžké trojutkání. Ale řekl bych, že oba týmy z něj musí mít dobrý pocit s tím, že o bod šťastnější bylo tentokrát Tempo. Jako velmi pozitivní vidím výkon Guardia Kermina, který si ve své premiéře počínal velmi dobře. Ukázal, že tým dokáže podržet, odolat tlaku a nepustil pálkaře Tempa k žádné akci. Podle dohody jsme ho kolem stovky nadhozů střídali, protože jsme nechtěli riskovat případné zranění, přeci jen přiletěl z jiných podmínek teprve tři dny před utkáním. Pochválit musím za pražské vystoupení oba naše nadhazovače Petra Vojtu a Štěpána Havlíčka, který nás díky své zkušenosti dokázal dostat z obtížné situace a utkání dovést k vítězství. Nemalou měrou se o ně zasloužil i náš útok, pálkaři dokázali obsazovat mety a při chybách obrany v rychlém sledu vytěžit body, které rozhodly,“ zhodnotil víkendovou sérii hlavní trenér Sokola Zdeněk Josefus.  

Viděli jsme pěkná dramatická utkání s krásnou diváckou atmosférou. V Krči nás přišly podpořit naše hráčky, které tu hrály svůj turnaj, a těší mne, že i pražské publikum s uznáním hodnotilo výkony obou týmů, protože se hrál špičkový korektní baseball.  Myslím, že to je dobrá pozvánka pro naše fanoušky na neděli, kdy se na Hluboké představí v přímém souboji o TOP 6 Eagles Praha a oběma týmům už půjde o hodně,“ doplňuje předseda Sokola nadhazovač David Šťastný.   

V sérii šestého kola se tedy Sokol Hluboká v přímém souboji o postup do TOP 6 utká s dalším pražským týmem – Eagles Praha. První utkání začíná v Praze pod umělým osvětlením v pátek 6. května od 19. hodin, druhé se bude hrát v Krči v sobotu 7. května od 13. hodin, a série se přesune na Hlubokou v neděli 8. května od 13. hodin. Domácí utkání s živým komentářem Milana Maříka a Jana Koláře je streamováno na kanále Sokola Hluboká www.baseball-hluboka.cz, všechna další utkání též na webu České baseballové asociace. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..