ČeskoMB

Češi v prvním utkání kvalifikace na WBC prohráli se Španělskem

V sobotu odehráli čeští reprezentanti první duel letošní kvalifikace na World Baseball Classic proti Španělsku. Soupeř, s kterým se utkali v přípravných zápasech před turnajem, byl nad jejich síly a Češi tak už nemůžou na turnaji prohrát, jinak bude hlavní turnaj WBC bez jejich účasti.

Španělé, kteří působili v pátečním utkání proti Jižní Africe nervózním dojmem, vyrukovali proti Česku s agresivní pálkou. Nadhozy Marka Minaříka jim evidentně seděly a v první směně se po homerunu Jesuse Ustarize dostali do tříbodového vedení. Český leadoff Vojtěch Menšík se ale v dohrávce opřel hned do prvního nadhozu a solo homerunem zařídil snížení.

Pokud ale čeští fanoušci věřili v obrat, tak jejich optimismus Španělé zchladili v dalších dvou směnách, kdy pěti doběhy výrazně navýšili svůj náskok. V dohrávce čtvrté směny se ale Češi opět prosadili, když Vojtěch Menšík stáhl druhý doběh v utkání a hlediště v Regensburgu více ožilo.

V páté směně se Španělé na pálce opět chytili a začali stahovat jeden doběh za druhým. Mnohým fanouškům se v té chvíli musel připomenout rok 2012, kdy Češi prohráli první duel kvalifikace s Německem o rozdíl po šesti směnách. Čeští trenéři se snažili zastavit útok soupeře střídáním nadhozu, ale ani to nepomohlo a Edison Valerio grand slam homerunem zvýšil již na 18-2. Ani to rozjetému soupeři nestačilo a Češi šli do dohrávky se ztrátou propastných 19 bodů.

Aby mohl český tým pomýšlet nad prodloužením utkání, tak musel v dohrávce stáhnout minimálně 5 doběhů. Marek Chlup jakožto první pálkař dohrávky solo homerunem vykřesal jiskru naděje. Tu následně zvýšil Matěj Menšík dvoubodovým homerunem a Martin Mužík solo homerunem. Obrana Španělska navíc nezahrála ani jeden out a jejich náskok se smrskl o čtyři body. Důležitý pátý doběh pak stáhl Vojtěch Menšík a bylo jasné, že minimálně jeden další inning uvidíme.

V dalších směnách již český tým na pátou směnu v útoku nenavázal a duel tak skončil předčasně uplatněním pravidla “mercy rule”. Navzdory prohře hledal po utkání trenér Alexander Derhak na výkonu svých svěřenců i pozitiva. “Bylo skvělé vidět, že kluci se nevzdávali a bojovali, a předvedli několik dobrých odpalů. V dugoutu nám to zvedlo náladu a věřím, že si to momentum přeneseme do zítra,” řekl na tiskové konferenci k dění v dalších směnách. Derhak se také neobává, že by se mohla zopakovat situace z roku 2012. “Nebojím se. Pro nás je to vzdálená minulost. Máme skvělou partu v dugoutu. Dnes jsme ukázali, že se nevzdáváme. Máme dobrý plán na zítra a tito kluci budou připraveni to zítra ukázat,” vzkazuje trenér národního týmu fanouškům před duelem s Francií.

Ten se bude hrát již v neděli odpoledne od 13:00 a Češi v něm musí zvítězit, jinak pro ně letošní kvalifikace skončí.

   1 2 3 4 5 6 7 8 9   R H E
 Španělsko 3 4 2 0 12 0 0 – –   21 18 5
 Česko 1 0 0 1 6 0 0 – –   7 8 1
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..