MBMLB

MLB v nadcházející sezoně přinese pitch clock, větší mety a omezení obrany

Soutěžní komise Major League Baseball tento týden odsouhlasila úpravu pravidel pro nadcházející sezonu. Změny zahrnují implementaci časů mezi nadhozy, omezení defenzivních přesunů a větší mety.

Veškeré hlasování ale nebylo jednomyslné a například Hráčská unie MLBPA, která má 4 hlasy z jedenácti, nesouhlasila se zavedením tzv. pitch clocku, tedy maximálního času mezi nadhozy. Naopak zvětšení velikost met mělo oporu u všech hlasujících.

V Major League tak v příštím roce uvidíme změny, které vedení soutěže testovalo již ve farmářských soutěžích. Omezení času mezi nadhozy v MiLB dokonce přineslo zrychlení zápasů v průměru o půl hodinu. Nadhazovač tak bude mít k dispozici 20 vteřin, pokud bude mít soupeř na metách běžce a 15 vteřin, pokud budou mety prázdné. Pokud to nadhazovač nestihne, tak mu rozhodčí automaticky připočte ball. Naopak, pokud by se pálkař nestihl načas postavit do pálkařského boxu, tak mu do stavu rozhodčí připočte strike.

Další změny pravidel jsou navrženy tak, aby zvýšily aktivitu na metách a umožnily více úspěšných odpalů. V reakci na velký nárůst defenzivních přesunů, zejména proti levorukým pálkařům, musí týmy určit dva vnitřní polaře, kteří zůstanou mezi druhou a třetí metou, a všichni hráči ve vnitřním poli nesmí být na trávě, když jsou nadhazovači na desce.

Nadhazovači nově nebudou moct odstoupit z kopce víc než dvakrát v jednom stavu na pálce. Takže při jednom pálkaři uvidíme maximálně dva pokusy o pickoff. třetí odstoupení z kopce by totiž bylo vyhodnoceno jako balk.

Zvětšení met by mělo snížit počet kolizí na první metě. V MiLB letos podle vedení soutěže zvětšení met přineslo o 13,5% méně zranění na první metě.

„Během rozsáhlého testování v posledních letech, personál Minor League a mnoho fanoušků, od těch nejvěrnějších až po náhodné pozorovatele, rozpoznali kolektivní dopad těchto změn na to, aby byla hra ještě lepší a zábavnější,“ uvedl komisař MLB Rob Manfred v tiskovém prohlášení.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..