MBMLB

MLB: Postupová sobota přála outsiderům

V sobotních zápasech si mohly hned 3 týmy vybojovat postup do ligového finále. Ve dvou případech dokonce šlo o celky, které nebyly favoritem dané série. Nakonec jsme v sobotu poznali tři postupující do LCS.

Mariners nestačili na Astros

Fanoušci v Seattlu se radovali z postupu do playoff po dlouhých 21 letech. V něm prošli z wild card do divizní série proti Astros. Houston ale ukázal, proč je favoritem na výhru ve Světové sérii. V prvním utkání Astros ještě po sedmi směnách prohrávali 7-3, aby nakonec urvali první bod po walkoff homerunu Yordana Alvareze.

SportsTalk 790 on Twitter: “Here’s how the Yordan Alvarez WALKOFF sounded on SportsTalk790, as called by @raford3 & @SteveSparks37!! #Levelup #Legendary pic.twitter.com/WcyNY11pJI / Twitter”

Here’s how the Yordan Alvarez WALKOFF sounded on SportsTalk790, as called by @raford3 & @SteveSparks37!! #Levelup #Legendary pic.twitter.com/WcyNY11pJI

Alvarez byl také ústřední postavou druhého duelu, v němž dalším homerunem otáčel nepříznivé skóre 1-2 na 3-2, aby nakonec Astros brali i druhý bod.

V sobotu tak fanoušci v Seattlu doufali, že se na T-Mobile Parku odehrají 2 zápasy. Oba týmy jim nakonec těch 18 směn daly, ale trochu jinak, než fandové Mariners doufali. 17 směn totiž utkání dominovali nadhazovači, kteří nepovolili ani jeden doběh, čímž vytvořili nový rekord playoff MLB. Výborný výkon z bullpenu předvedl zejména Luis Garcia, jenž v nastavení odházel 5 směn. O vítězi tak rozhodl solo homerun Jeremyho Peni v osmnácté směně. Mariners již v dohrávce skórovat nedokázali a potřetí v sérii prohráli rozdílem ne větším jak 2 body.

Sarah Langs on Twitter: “this is the 1st game in postseason history to be scoreless through 17 inningsit’s the 4th postseason game to go 18 inningsno postseason game has gone PAST 18 innings…yet / Twitter”

this is the 1st game in postseason history to be scoreless through 17 inningsit’s the 4th postseason game to go 18 inningsno postseason game has gone PAST 18 innings…yet

Astros tak pošesté v řadě postupují minimálně do ligového finále, což je druhý nejlepší výkon historie MLB. Více psotupů v řadě měli pouze baseballisté Braves, jimž se to povedl osmkrát v letech 1991 až 1999.

„Myslím, že jsme všichni nesmírně hrdí na všechno, co jsme dokázali. Dvacet jedna let je dlouhá doba,“ řekl první metař Seattlu Ty France. “Proti těmto klukům jsme odehráli tři skvělé zápasy. Klidně to mohlo dopadnout jinak.”

Phillies zastavili obhájce

Baseballisté Atlanty po vítězství ve Světové sérii dokázali odehrát výbornou základní část, v niž získali 101 výher. V závěru se v přímém souboji s Mets vyhnuli nutnosti bojovat ve Wild Card a mnozí odborníci je pasovali za největší favority na zisk letošního titulu. Naopak baseballisté Phillies měli u mnoha sázkovek nejhorší kurz na vítězství ve Světové sérii. Jenže baseball je sport, v němž je možné cokoliv a to se ukázalo i v této sérii.

Jako hodně důležitý se ukázal již první duel série. V něm z wild card dobře rozběhnutí hráči Phillies zachytili úvod duelu a vypracovali si v něm až šestibodový náskok. Když se pak Braves probudili a začali skóre stahovat, tak již bylo pozdě a nakonec prohráli 6-7. Druhý domácí duel pak Braves zvládli a do Philadelphie se jelo za vyrovnaného stavu.

Jenže na Citizens Bank Park vládl pouze jeden tým. Ten domácí. Phillies ve dvou utkáních přehráli Braves o 13 doběhů, když sami inkasovali pouze 4. Poprvé od roku 2010 tak Phillies budou hrát NLCS. Paradoxně tak z divize Východ v Národní lize postoupil do finále ligy až ten třetí, když Mets a Braves již mají po sezoně.

The Athletic on Twitter: “J. T. REALMUTO WITH AN INSIDE-THE-PARK HOME RUN ?? @Philliespic.twitter.com/WDmbzWTWxR / Twitter”

J. T. REALMUTO WITH AN INSIDE-THE-PARK HOME RUN ?? @Philliespic.twitter.com/WDmbzWTWxR

V NLCS by měli mít Phillies k dispozici také Davida Robertsona, jenž se zranil ve Wild Card, když slavil homerun Bryce Harpera. A tým získal dostatek sebevědomí.

“Jdeme do Světové série,” řekl novinářům po postupu reliever Phillies Jose Alvarad. “Slibuji. Tento tým postoupí do Světové série.”

Padres vyhráli bitvu o Kalifornii

Dodgers jsou každým rokem hlavním favoritem na postup do Světové série. Jenže tento rok se jim to nepovede, protože jejich cesta končí již v divizní sérii na pálkách San Diego Padres. Přitom Padres měli v základní části proti Dodgers nejhorší bilanci ze všech soupeřů v divizi, když z devatenácti duelů vyhráli pouze 5. Navíc se skóre 47-109. Není divu, že Dodgers byli považováni za jasného favorita série.

Jenže nakonec bylo vše jinak. V prvním utkání ještě vyhráli baseballisté Los Angeles. Jenže ve druhém jim Padres prohru vrátili a do San Diega se šlo za stavu 1-1. Elektrizující atmosféra vyprodaného Petco Parku, kde fanoušci neustále skandovali “Beat LA” hnala domácí vstříc dalším výhrám. Ve třetím utkání nadhazovači San Diega v čele se startérem Blakem Snellem povolili soupeři pouze jeden doběh a vyhráli 2-1. Ve čtvrtém duelu se ale dlouho nedokázali prosadit a před dohrávkou sedmé směny vedli Dodgers 3-0. Historie tak mluvila v prospěch týmu z Los Angeles, který v minulosti ztratil pouze třikrát zápas, v němž před dohrávkou sedmé směny vedl o 3 a více bodů. Dalších 80 pak vyhrál.

V sobotu si ale Dodgers připsali čtvrtou prohru v této situaci, protože Padres v dohrávce sedmé směny zabrali, protočili celý lineup a stáhli 5 doběhů. Rozhodující doběhy stáhl Jake Cronenworth za stavu 3-3 se dvěma outy.

Domácí pak dokázali přidat potřebných 6 outů. Letošní akvizice closer Josh Hader si připsal třetí Save v sérii a v San Diegu můžou slavit první postup do NLCS od roku 1998. V této sérii budou již v úterý hostit hráče Philadelphie.

“Dnes večer to bude párty,” řekl začínající nadhazovač Joe Musgrove, který vyrostl jako fanoušek Padres na předměstí San Diega. „Chci říct, že od doby, co jsem byl malý kluk, nás Dodgers mlátili. Ale v důležitých zápasech, tento tým šel nahoru.“

„Velký šok. Zklamání, velmi vysoké. Je to zdrcující,“ řekl po sérii manažer Dodgers Dave Roberts. „Každý chlap dal do toho po celý rok vše, co měl, a byla to skvělá sezóna. Skvělá věc na baseballu je nepředvídatelnost a těžká věc na tom je totéž. Nic, co můžu říct, to nezlepší. Samozřejmě jsme nečekali, že budeme v této pozici.”

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..