MBOstatní

Orix Buffaloes po 26 letech vyhráli japonskou NPB

Baseballisté Orix Buffaloes jsou vítězem letošního ročníko japonské profesionální NPB. Klub z Osaky tak vyhrál japosnkou ligu popáté v historii.

Buffaloes postoupili do Japan Series i v minulém roce, kde ale nestačili na hráče Tokyo Swallows. Na stejného soupeře narazili i letos, ale tentorkát se radují z titulu oni. Série ale byla velmi dramatická a nechybělo moc, aby se podruhé v historii finále natáhlo na 8 zápasů. V NPB totiž můžou zápasy skončit také remízou, což se stalo ve druhém duelu a žádný tým v něm získal bod v sérii.

Obhájci titulu z Tokia navíc do série vstoupili mnohem lépe a po třech utkáních vedli 2-0. Jenže pak začali kupit zbytečné chyby v obraně a Orix dokázali otočit sérii ve svůj prospěch. Do sedmého utkání tak na soupisce chyběl closer Swallows Scott McGough, jenž v pátém a šestém duelu udělal několik chyb, které jeho tým staly vítězství. Ale ani tato změna nepřinesla hráčům Tokia kýžený klid a hodně chyb udělali také v sedmém duelu. Hvězdný Munetaka Murakami například v páté směně nedokázal posbírat dve ulejvky a Orix toho využili v zisk čtyř doběhů.

V osmé směně ale Swallows zadělali na drama, když dokázali stáhnout rozdíl na jediný doběh. Bohužel pro ně ale obrat nedokázali dotáhnout až do konce a nakonec prohráli 4-5 a celou sérii 2-4, ačkoliv v ní vedli 2-0 po třech utkáních. Orix je tak prvním týmem od roku 1989, který neměl po třech duelech ani jednu výhru v Nippon series a nakonec získal titul.

オリックス・バファローズ on Twitter: “おりほーーーー⚾全員で勝って掴みとった頂点?全員にありがとう!#SMBC日本シリーズ2022#日本一#Bs2022 #プロ野球 #NPB #ORIX pic.twitter.com/EB5qTE0BPU / Twitter”

おりほーーーー⚾全員で勝って掴みとった頂点?全員にありがとう!#SMBC日本シリーズ2022#日本一#Bs2022 #プロ野球 #NPB #ORIX pic.twitter.com/EB5qTE0BPU

“Muselo to pro něj být těžké, ale hrál pro nás skvěle a já jsem mu vděčný,’ chválil po zápase svého startéra Miyagiho manažer Orix Satoshi Nakajima, chytající v týmu Orix v roce 1996.

„Naším heslem bylo vyhrát se všemi a se všemi dohromady jsme se stali jedničkou,“ řekl vnější polař Sugimoto, který v utkání stáhl tři doběhy. “Yakult je tak silný tým. Loňská prohra nám zanechala hořkou pachuť v ústech. Tentokrát jsme jim to mohli vrátit a je to dobrý pocit.“

オリックス・バファローズ on Twitter: “悲願の日本一を成し遂げました!!??!SMBC日本シリーズ優勝特設サイトを公開しました!https://t.co/bYznXw21JY#全員で日本一!!#全員にありがとう#Bs2022 #NPB #ORIX #ORIX pic.twitter.com/cTFdprQ8W7 / Twitter”

悲願の日本一を成し遂げました!!??!SMBC日本シリーズ優勝特設サイトを公開しました!https://t.co/bYznXw21JY#全員で日本一!!#全員にありがとう#Bs2022 #NPB #ORIX #ORIX pic.twitter.com/cTFdprQ8W7

Buffaloes se tak můžou radovat z titulu po dlouhých 26 letech. Když naposledy NPB vyhráli, tak v jejich dresu ještě působila dvojice Ichiro SuzukiShigetoshi Hasegawa, kteří pak dokázali uspět také v Major League Baseball. Tenkrát ale ještě nesla organizace přídomek BlueWave. v roce 2004 došlo ke sloučení s celkem Kinetsu Buffaloes a tento přídomek pak vzal “nový” tým za svůj.

Swallows tak nedokázali obhájit loňský titul a potvrdili prokletí týmů z Centrální Ligy. Naposledy totiž její zástupce obhájil titul v sezoně 1980, když se to povedlo hráčům Hirošimy.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..