MBOstatní

Byl nejlepší v KBO, ale na WBC si proti Česku nezahraje

Hořkosladkou sezonu prožil mladý nadhazovač Kiwoom Heroes Woo-jin An. Se svým týmem totiž postoupil až do Korean Series a navíc se sám stal lídrem statistik nadhazovačů v KBO. Ale ani to mu nestačí k tomu, aby si odnesl cenu pro nejlepšího nadhazovače a zahrál si za Jižní Koreu na turnaji World Baseball Classic.

Woo-jin An navíc nebyl daleko od toho, aby získal velmi ceněnou Triple Crown. Ve statistice výher totiž skončil v KBO až na druhém místě. Jinak ovládl ligu v ERA (2.11) a strikeoutech (224) a mluví se o něm jako o talentu, který si jednou zahraje v Major League Baseball. Pokud se ale čeští fanoušci těšili, že jej uvidí také v březnu v utkání World Baseball Classic proti českému národnímu týmu, tak budou zklamání. Woo-jin An totiž pozvánku na tento turnaj nedostane.

Důvodem jsou jeho prohřešky z minulosti. V roce 2018 totiž vyšlo najevo, že se An podílel na šikanování svých spolužáků na střední škole. Jihokorejská baseballová asociace tak vyhlásila, že nadhazovači nebudeumožněno hrát na WBC, Olympiádě a Asijských hrách. Kromě toho byl v sezoně 2018 za tento prohřešek suspendován i na 50 zápasů v KBO.

Woo-jin An neobdrží také ani Choi Dong-won Award pro nejlepšího nadhazovače. Dokonce pro něj ani hlasující nemohli hlasovat. “Woo-jin An je opravdu skvělý hráč, ale jeho kandidatura jde proti duchu ceny, protože Choi Dong-won téměř musel s baseballem skončit, protože byl také šikanován a zneužíván spoluhráči,“ řekl Kang Jin-soo, sekretář nadace Choi Dong-won Memorial Foundation, která zaštiťuje tuto cenu. „Vzhledem k tomu, že školní násilí zůstává důležitým společenským tématem, nechtěli jsme toto rozhodnutí nechat na našich voličích. Správní rada rozhodla, že An nebude brán v úvahu.“

Cenu získal Kim

Ocenění tak získal Kwang-hyun Kim, který se vrátil do KBO po dvou letech strávených v organizaci St. Louis Cardinals a s ERA 2.13 skončil v KBO těsně za Anem. Jako jednička rotace SSG Landers nakonec dotáhl svůj celek až k titulu. Stal se tak vítězem letošní Choi Dong-won Award. Navíc je Kim prvním Jihokorejcem, který toto ocenění v posledních pěti letech získal a také prvním hráčem z jiného týmu, než Doosan Bears.

Předchozí vítězové Choi Dong-won Award

RokNadhazovačTým
2014Hyeon-jong YangKia Tigers
2015Hee-kwan YooDoosan Bears
2016Won-Jun ChangDoosan Bears
2017Hyeon-jong YangKia Tigers
2018Josh LindblomDoosan Bears
2019Josh LindblomDoosan Bears
2020Raúl AlcántaraDoosan Bears
2021Ariel MirandaDoosan Bears
2022Kwang-hyun KimSSG Landers
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..