MBMLB

Dnes začíná Spring Training MLB prvními zápasy a novými pravidly

Dlouhé čekání je u konce. Fanoušci nejlepší baseballové ligy světa MLB se totiž můžou těšit na první zápasy jarní přípravy. V pátek se odehrají první tři z nich.

Zápasový kolotoč odstartuje tradiční souboj Boston Red Sox s univerzitním týmem Northeastern Huskies. Vysokoškoláci zatím v této exhibici nedokázali Red Sox ani jednou porazit, i když v roce k tomu měli velmi blízko. Tehdy se v jejich dresu blýskl na kopci nadhazovač Aaron Civale, jehož si další rok v draftu vybral Cleveland. V roce 2020 si proti Red Sox v tomto utkání zahráli i dvě letošní posily Třebíče Jeff Costello a Teddy Beaudet. Huskies tehdy prohráli 0-3 a Costello si v duelu připsal jeden hit.

O dvě hodiny později již proti sobě nastoupí týmy MLB, když Rangers vyzvou Royals a Padres se utkají s Mariners. Druhý z nich bude možné sledovat také na platformě MLB.tv.

Obecně je výhodou zápasů Spring Training zejména to, že se hrají v přívětivém čase pro evropského fanouška. Většina duelů totiž začíná v sedm, případně v devět hodin večer středoevropského času.

S novými pravidly

Letošní příprava bude o to zajímavější, že fanoušci budou moct sledovat mnoho nových pravidel v praxi. Snad nejvýraznějším změnou je zavedený tzv. pitch-clock, tedy časovému intervalu mezi nadhozy. Ten bude 15 sekund, pokud jsou prázdné mety a 20 v případě, že bude některá z met obsazena. Pro mnoho nadhazovačů to bude velká změna, protože budou muset zrychlit svůj rituál před nadhozem. Příkladem je například closer Atlanty Kenley Jansen, jenž měl v posledních eltech interval mezi nadhozy při obsazených metách mnohem delší, než nyní vyžadovaných 20 vteřin.

Také další změny pravidel nahrávají spíše pálkařům a útoku. MLB se totiž od letošního roku rozhodla zakázat tzv. shifty v obraně. To znamená, že před začátkem rozehry již neuvidíme 3 polaře na jedné straně vnitřního pole a také všichni vnitřní polaři budou muset v moment nadhozu stát mimo trávy. To by mělo zvýšit počet úspěšných odpalů, jejichž procento v posledních letech dramaticky klesalo. Zároveň se mnozí analytici a odborníci domnívají, že by to mohlo přinést více pěkných zákroků v obraně.

Další dvě změny by měli přinést mnohem více pohybu na metách. Tou první je zvětšení mety o 3 palce (cca. 9 cm) na každé straně. A také maximálně 2 pickoffy pro jeden stav na pálce. Třetí by již znamenal balk a automatický posun běžce na další metu. Omezení pickoffů ve farmářských ligách přineslo v uplynulých dvou sezonách raketové zvýšení počtu ukradených met. Nedá se očekávat, že by tomu v MLB mělo být jinak.

World Baseball Classic

Letošní přípravu okoření mezinárodní turnaj World Baseball Classic, který pořádá právě MLB a pustí na ně také své nejlepší hráče. Čeští fanoušci tak budou moct sledovat hráče jako Shohei Ohtani, Mike Trout, Nolan Arenado a další i bez MLB.tv, protože všechny duely WBC nabídne Česká Televize v přímých přenosech. Z důvodu, že se turnaj hraje v době přípravy, tak zejména nadhazovači budou házet jen limitované počty nadhozů. Například zmiňovaný Ohtani se nechal slyšet, že by na turnaji neměl nastupovat jako startér, ale zasahovat do zápasů spíše z bullpenu.

Macko v novém týmu

O důvod víc sledovat zápasy Spring Training mají zejména slovenští fanoušci. Jejich nadhazovačské eso Adam Macko byl totiž v průběhu offseason vyměněn ze Seattlu do Toronta a předpokládá se, že bychom jej mohli vidět v přípravě Blue Jays odházet několik směn. I tak by ale Macko měl sezonu začít v některém z farmářském týmů organizace. Kdo ví, třeba se mu letos povede dostat se i do nejlepší ligy světa….

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..