ČeskoMB

Na World Baseball Classic mají Češi tři hlavní cíle

V úterý v Praze proběhla tisková konference České baseballové asociace před odjezdem národního týmu do Japonska na World Baseball Classic. Pokud jste neměli možnost tiskovou konferenci sledovat živě, tak to nejdůležitější najdete v následujícím článku.

“Máme tři cíle. Tím prvním je mít více fanoušků a oslovili více lidí. Druhý, aby baseball začalo hrát více dětí a měli tak více fanoušků do budoucna. No a na hřišti, abychom neskončili poslední v této skupině,” odpověděl manažer Pavel Chadim na první dotaz Jakuba Staříka.

Když vezmu poslední týden, tak jsme hráli 3 přípravná utkání. V Mijazaki nás čekají 4 zápasy. Byli bychom rádši, kdyby pálkaři měli svých 50 startů na pálce a byli dobře připraveni. Ale nešlo to,” ohlédl se Pavel Chadim za přípravou před turnajem.

“Eric (Sogard) vnímá realitu českého baseballu. Je překvapen, jak vážně baseball bereme. Že máme profesionální přístup, jen za to nebereme peníze a nejsme pouze nějaká parta, co si chce udělat žízeň. To Eric vnímá. Je to profesionál každým coulem. Naše týmové pojetí je mu Ericovi, ale zároveň také tomu asijskému, kam letíme,” dodal lodivod národního týmu k otázce na největší hvězdu týmu pro WBC. Zároveň dodal, co mu ještě v nominaci chybí. Kdybychom měli 2 nadhazovače úrovně Triple-A nebo výše, tak bych byl úplně spokojen. Ale máme maximum možného. Věřím, že ten tým byl dobře okořeněn. Jestli všichni zůstanou zdraví, tak jsme spokojeni a připraveni.”

“Byla to nejintenzivnější příprava, jakou jsem zažil. Každou volnou minutu, kterou jsme našli, jsme využili na to, abychom se připravili,” řekl kapitán reprezentace Petr Zýma, což následně svými slovy potvrdil také univerzál Marek Minařík. “Všichni jsme se připravovali sami, nebo když jsme mohli, tak jsme se sešli,” dodal baseballista pražského Tempa.

Oba také odpověděli na dotaz, ohledem vyprodaného stadionu a hlasitých fanoušků. “Měl jsem možnost hrát na Tchaj-wanu a mně se hodně jejich styl fandění líbí. Oni fandí nonstop a člověk ani neví, komu vlastně fandí. Tak jsem se v hlavě nastavil, že vlastně fandí nám,” přiznal Petr Zýma.

“Zkušenosti s hraním v USA se mi budou hodně hodit. Zažil jsem několik tisíc fanoušků v ochozech, kteří fandili, křičeli a nadávali,” doplnil jej Minařík. “Těším se na vyprodaný stadion. Všichni tam budeme mít rodiče.”

Na tiskové konferenci byl přítomen také Willie Escala, jenž je posledním doplňkem týmu pro World Baseball Classic. “Jsem poctěn, že tady můžu být. Je super slyšet kluky mluvit o baseballu, o jejich vášni ke hře. Udělám vše, co budu moct, abych jim pomohl k pokračování této cesty,” řekl baseballista, jenž má českou maminku a kubánského tatínka. A právě maminka mu prý první v žertu zmínila, že by jednou mohl hrát za Česko.

“Máma mi říkala, že bych jednou mohl reprezentovat Českou republiku. Já ji říkal, ‘Mami, nech toho, to je nemožné.’ Pak jsme zjistili, že je to možné,” přiznal Escala.

Samotná Česká Televize ve spolupráci s Českou baseballovou asociací přinese 29 komentovaných utkání z celého turnaje na programu ČT Sport. Všechna ostatní pak na ČT Sport Plus.

Předseda ČBA Petr Ditrich a komentátor Jakub Stařík pak prozradili, že v průběhu zápasu ČBA a ČT připravili další program. Fandové se tak můžou těšit na medailonky 16 českých klubů, pohledy do historie českého baseballu a vysvětlivky pravidel.

Zároveň Jakub Stařík dodal, že Česká televize přinese také zápasy z letošního Mistrovství Evropy, které již probíhají v plném proudu, jak prozradil Lukáš Ercoli. Ten sice do Japonska pojede jako hráč, ale pak plánuje týdenní cestu po ostrově a následně se již v plné síle vrhne do příprav na evropský šampionát.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..