MBOstatní

Ve čtvrtek se rozehraje turnaj Caribbean Series 2023

Již šedesátý pátý mezinárdoní turnaj Caribbean Series startuje ve Venezuele ve čtvrtek odpoledne středoevropského času. Tentokrát se jej ale poprvé v historii zúčastní osm celků.

Venezuelci se letošní ročník pojmout ve velkém stylu a turnaj se bude hrát na dvou nádherných stadionech. Estadio Monumental v Caracasu pojme 40 tisíc fanoušků a po deseti letech od začátku stavby se konečně dočká otevření. Tím druhým je nádherný Estadio Forum de La Guaira, jenž je situovaný na pobřeží oceánu.

MLB Europe on Twitter: “Dreaming of these Caribbean Series views rn ??: https://t.co/HaXOBeGyAc#MLB #Baseball pic.twitter.com/hHmIXCSvkm / Twitter”

Dreaming of these Caribbean Series views rn ??: https://t.co/HaXOBeGyAc#MLB #Baseball pic.twitter.com/hHmIXCSvkm

“Důležité na návratu do Venezuely je, že to byl jeden ze zakladatelů toho, co dnes známe jako Caribbean Series,” řekl Juan Francisco Puello Herrera, prezident Karibské konfederace profesionálního baseballu. pro server mlb.com.

Po třech letech absence se na turnaj vrací kubánský tým. Tentokrát ale Kubu nezastupuje vítěz klasické letní ligy, ale nově vzniklé zimní Liga Élite del Béisbol Cubano. Tu vyhráli baseballisté týmu Agricultores a budou se snažit získat devátý titul pro svou zemi na tomto turnaji. Jedním dechem ale dodejme, že Kubánci se turnaje nezúčastnili v letech 1970-2013. V roce 2020 se z turnaje odhlásili na poslední chvíli, kdy kubánský baseballový svaz nenašel peníze na to, aby vyslal svého mistra na turnaj. I proto nebyla Kuba v následujících dvou letech přizvána, aby se turnaje účastnila. Dobrými výkony si ale Kubánci mohou napravit reputaci.

Poprvé letos na turnaji uvidíme vítěze ligy z Curacaa. Tu vyhrál nejúspěšnější klub historie tamní soutěže WildCats KJ74. Ačkoliv je pro nás místní soutěž velkou neznámou, tak kvalitu týmu by měli podpořit hráči jako Jurickson Profar, Jonathan Schoop nebo Andrelton Simmons, kteří mají bohaté zkušenosti z MLB.

Pro českého fanouška bude zajímavým vítěz kolumbijské Vaqueros de Montería, jehož dres obléká také loňský extraligový mistr Pabel Manzanero. Kolumbijci si navíc udělali dobré jméno v posledním ročníku turnaje, který jako outsider dokázali vyhrát. Bohužel na turnaj s týmem nepojede pálkař Reynaldo Rodríguez. Místo něj ale Vaqueros sebou přibrali Jordana Díaze, jenž patří mezi nejlepší prospekty organizace Oakland Athletics.

Popáté v řadě uvidíme na turnaji také mistra z Panamy. Ta síce slavila na Caribbean Series pouze dvakrát, ale naposledy to bylo v sezoně 2019. Navíc letos bude mít jejich mistr Federales de Chiquirí několik zajímavých jmen. Do pozornosti doporučujeme trojici Iván Herrera, Severino González a Davis Romero.

Mezi favority ale rozhodně bude patřit mexický mistr Cañeros de Los Mochis. Tento tým již v minulosti na turnaji hrál třikrát, ale ani jednou nezískal titul. Tento rok ale Cañeros nenechávají nic na náhodu a z mistrovského celku berou na turnaj pouze 10 hráčů. Zbytek doplnili dalšími posilami. Snad nejzvučnějším jménem v sestavě je Yasmany Tomas, jenž má za sebou také 309 utkání v MLB. Pokud by se Cañeros povedlo vyhrát, tak by to byl pro Mexiko jubilejní desátý titul na turnaji.

Portorický mistr Indios de Mayagüez již dokázal v minulosti dvakrát Caribbean series ovládnout a k tomu přidal také jednu finálovou účast v roce 2014. Letos navíc angažovali na pozici manažera Maxe “Mako” Oliverase, jenž již dokázal v minulosti dovést v prvenství na turnaji tým Cangrejeros de Santurce (1993, 2000). Zkušený manažer navíc bude mít ve svém týmu Emmanuel Rivera z Arizony DiamondBacks.

Domácí Venezuela rozhodně bude chtít vyhrát turnaj před svými fanoušky. Naposledy jej venezuelský tým ovládl v roce 2009. Letošní mistr Leones del Caracas již ale jednou dokázal turnaj vyhrát, když se konal ve Venezuele. V roce 2006 z šesti utkání neprohráli ani jednou. A také letos bude mít jejich tým velkou sílu. Vždyť hráči jako Jhoulys Chacín, JC Ramírez, Guillermo Moscoso, Wilson Ramos, Orlando Arcia nebo Hernán Pérez jsou rozhodně zárukou kvality.

Největším favoritem turnaje jsou ale jednoznačně Dominikánci. Ty bude letos na turnaji zastupovat klub Tigres del Licey, který již dokázal turnaj vyhrát v deseti případech. Celekm se tka postaral o skoro polovinu z 21 titulu dominikánských týmů na turnaji. Na kopci letos budou Tigres mít silnou dvojici César Valdez a Raúl Valdés se zkušenostmi z MLB. Jejich pálka však vypadá ještě lépe, když proti nadhazovačům soupeře budou stát hráči jako Mel Rojas Jr., Robinson Cano a Emilio Bonifacio.

Přidejte se do našeho kanálu na Telegramu -> t.me/milujemebaseball

Celý turnaj by měla přenášet ESPN v televizi na ESPN Deportes a streamech na ESPN+. ESPN+ vyjde měsíčně na 10 dolarů (cca. 220,- Kč). (EDIT: Zdá se, že ESPN+ je pro Evropu blokované, takže legálně možnost sledovat zápasy asi neexistuje) První zápas se rozehraje ve čtvrtek od 15:30 středoevropského času. Vítěze poznáme v sobotu 10. února.

Rozpis turnaje (k uvedeným časům si přidjte +5 hodin)

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..