MBMLB

Dnes se rozehraje MLB. S novými pravidly slibuje více zábavy

Fanoušci nejlepší baseballové ligy světa se konečně dočkali. Již ve čtvrtek večer všech třicet týmů MLB poprvé v letošní sezoně odehraje ostrý soutěžní zápas. Letos si ale fanoušci musí zvyknout na mnoho zásadních změn.

Pokud jste si zvykli, že máte mezi nadhozy čas odskočit si do lednice pro novou plechovku s pitím a cestou si namazat něco na chleba, tak letos se vám to nemusí oplatit. Jak již ukázali přípravné zápasy v průběhy Spring Training, se zavedením časového limitu mezi nadhozy můžete o hodně přijít. Badat to bylo také na komentátorech z USA, kteří v průběhu Spring Training měli mnohem méně času rozebírat v průběhu duelu nebaseballové věci. Také průměrná délka zápasy se v přípravě zkrátila o 26 minut.

No Title

No Description

“Většinou v průběhu zápasu mi někdo něco povídá,” přiblížil komisař Manfred novinářům v závěru Spring Training. „Před změnou bylo tempo takové, že jste nikdy neztratili přehled o hře. Ale po prvních pár zápasech již říkám: ‚Můžeš mě prosím nechat se dívat?‘ Protože mi něco ujde.”

„Tohle je hra, kterou všichni chceme vidět – dostat míč, nadhodit míč, udržet obranu na nohou,“ říká herec Bryan Cranston v nové reklamě MLB spojující současné hvězdy s ikonami rychlosti a obrany Rickeym Hendersonem a Ozzie Smithem. “Takže zrušte (defenzivní) posuny. Uvolněte hráče, aby předvedli show!“

MLB slibuje více skvělé akce. Tu by měl přinést právě i zákaz defenzivních přesunů. Takže již neuvidíme na jedné straně infieldu tři hráče, jak tomu bylo v minulosti. Také vnitřní polaři nebudou čekat na odpal až na trávě. Pomoci by to mělo zejména pálkařům pálícím z levé strany. U nich by se měl průměr v této sezoně zvednout.

Baseball sice není v krizi, ale v posledních letech pomalu ztrácel na diváckém zájmu. A MLB věří, že změnami pravidel přinese více zábavy a přitáhne zpátky ztracené fanoušky. Případně osloví ty nové. Samotné změny pravidel vše nevyřeší a mnoho z nepředvídatelného kouzla baseballu – rytmus nadhozů, absence měřených čtvrtin nebo třetin – vždy zůstane. Ale není na škodu, když se děje více věcí a máme méně čekání na akci.

Například pokusy ukrást metu se zvedli o 3.1 na 100 stavů na pálce z předchozích 2,1 pokusů. Zvýšila se také úspěšnost krádeží na 77,2% z 71,3 v loňském Spring Training.

Předtím měli nadhazovači neomezené počet pokusů o pickoff. Nyní se mohou uvolnit z desky na kopci pouze dvakrát; třetí pokus o pickoff, pokud by byl neúspěšný, by znamenal balk. A s většími metami(18 palců čtverečních, oproti původním 15) je vzdálenost mezi první a druhou metou (a mezi druhou a třetí) o čtyři a půl palce (cca. 14cm) kratší než dříve.

Takže si to sečteme. Do roku 2021 klesl počet ukradených met na 0,46 na zápas, což je 50leté minimum. Celoligový pálkařský průměr v minulé sezóně klesl na 0,243, což je nejnižší hodnota od roku 1968. A průměrná doba utkání se v roce 2021 protáhla na 3 hodiny 11 minut, což je nejdelší doba, jaká tu kdy byla.

“Spousta lidí si myslí, že naší prací jako odvětví je vyhrávat zápasy,”‘ řekl vnitřní polař Kansas City Royals Matt Duffy. “Ne. Naším úkolem je především pobavit. Pokud produkt jako celek není zábavný, lidé nepřijdou. Když se groundball řítí rychlostí 110 mil za hodinu, všichni řeknou: ‚Oooh!‘, když prochází vnitřním polem – a pak tam přímo stojí chlap a je to jen další out. To není zábavné. Ale je to tak, nadhazovači prominou, že fanoušci chtějí vidět běžce na metách, chtějí je vidět běhat, chtějí vidět třímetové odpaly, chtějí vidět homeruny. Nechtějí vidět strikeotuy a nikoho na metě a 350 nadhozů v zápase.”

Letos bychom se konečně po letech mohli dočkat hráče, který v sezoně ukrade 60 met a klidně i více. Rekord Hugha Nicola z roku 1887 asi zůstane nepokořen. Ale tu šedesátku jsme neviděli od roku 2017, kdy jich tolik ukradl Dee Gordon.

A co je pro nás nejdůležitější? Zejména tato první sezona bude méně předvídatelná. Mnozí odborníci tvrdí, že tyto změny jsou největší, jakými si MLB v jednom roce prošla. Snad nám přinesou i nejvíce zábavy v historii MLB. Jestli tomu tak bude, to můžeme začít zkoumat již dnes večer. Navíc v Česku opět zápasy přinese s českým komentářem O2 TV Sport se svými experty. Pojďme na to!

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..