ČeskoMB

EXL: Překoná Martin Mužík rekord Pavla Budského?

Legenda českého baseballu a člen Síně slávy Pavel Budský po minulé sezoně definitivně ukončil hráčskou kariéru. V ní drží hned několik rekordů včetně asi toho nejsledovanějšího v počtu odpálených homerunů. Pohled na jeho pronásledovatele ukazuje, že z aktivních hráčů je mu nejblíže osmatřicetiletý Jakub a pak Martin Mužík. Může hráč Sokola Hluboká jednou překonat 165 homerunů?

Martin Mužík je aktuálně na šestém místě historických tabulek v počtu homerunů, když v Extralize dokázal za plot poslat již 78 míčů. Jen v minulém roce si do statistik připsal 6 homerunů a k jeho smůle Hluboká nepostoupila do TOP 6, jinak by Mužík osmdesátku pokořil. V Nadstavbě o Extraligu totiž dokázal přidat 8 homerunů v 21 utkáních, ale tyto zápasy se neuznávají do souhrnných statistik Extraligy.

Baseballista Sokola má v české nejvyšší soutěži odehraných 9 sezon. V šestadvaceti letech by mohl ještě alespoň deset sezon přidat. Pokud by si v nich dokázal udržet podobnou výkonnost, jako tomu bylo v předchozích letech, tak pokoření mety 150 homerunů by pro něj neměl být problém.

Mužík má navíc o 9 homerunů více, než měl Budský ve stejném věku. V sedmadvaceti letech pak Budský z pohledu dalekých odpalů prožil nejlepší szeonu v Extralize, když za plot poslal 19 míčů. Se zavedením povinného pálení dřevěnými pálkami již Pavel Budský nepálil za plot tak často a ve zbylých sezonách se jen dvakrát dostal na dvouciferný počet homerunů.

Pro Mužíka mluví také vyšší poměr homerunů na jedno utkání, když má aktuálně .295 HR/Z. U Budského je tento poměr .202. Bohužel u legendárního hráče neznáme počet odehraných utkáních v prvních sezonách jeho kariéry, tak správně by měl být tento poměr ještě nižší.

Co tedy potřebuje Martin Mužík, aby překonal rekord Pavla Budského? Pokračovat v extraligové kariéře alespoň 10 sezon. Také mít štěstí na to, aby s týmem bojoval postupoval po základní části do další fáze. A v neposledním řadě jej nesmí zradit zdraví. Pokud se to vše sečte, tak autor důležitého homerunu ze zápasy Česko – Čína na WBC jednou převezme prvenství v historických tabulkách.

Nejlepší homerunáři historie EXL

PořJménoHR
1.Budský Pavel (DRA)165
2.Střítecký Martin (TECH)119
Hejma Matěj (EAG)119
4.Víšek Jiří (MZLU)105
5.Malík Jakub (ARR)100
6.Mužík Martin (HLU)78
7.Talda Roman (TECH)75
8.Sládek Jakub (KOT)72
9.Kučera Ivo (BLA)67
10.Schneider Martin (DRA)64
Víšek Miroslav (EAG)64
zdroj: baseball-stat.cz
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..