MBMLB

Hráči MiLB a MLB podepsali historickou Kolektivní smlouvu

Dočkali se. Dlouho hráli hráči farmářských týmů v nižších ligách v nuzných podmínkách. Nyní ale mají podepsanou Kolektivní smlouvu s Major League, což by mělo vše změnit. Jak píší v magazínu The Athletic “It’s a happy Opening Day for minor leaguers.”

Smlouvu již ratifikovaly hráči a čeká se, že u majitelů klubů MLB to bude formalita. To znamená, že by vstoupila dnešním dnem v platnost. “Dohoda představuje obrovský krok vpřed v zacházení s hráči Minor League jako s elitními profesionálními sportovci, kterými jsou,” uvedl výkonný ředitel MLBPA Tony Clark v prohlášení. “Je to historický den pro tyto hráče, jejich rodiny a celé hráčské bratrstvo.”

Nová dohoda se týká zhruba 5 500 hráčů z nižších lig a zahrnuje zvýšení platů a řadu dalších změn v pracovním životě hráčů MiLB. Hráči budou placeni za jarní přípravu a čas strávený v týmových komplexech za věci, jako je instruktážní liga. Budou vypláceny po dobu minimálně 46 týdnů v roce.

Minimální roční platy dle představitelů MLBPA by měly vypadat následovně:

Complex league a Rookie league: 19 800 dolarů, dříve než 4 800 dolarů.
Single A: 26 200 USD, oproti 11 000 USD.
High A: 27 300 USD, oproti 11 000 USD.
Double A: 30 250 USD, oproti 13 800 USD.
Triple A: 35 800 USD, oproti 17 500 USD.

Jak je z tohoto přehledu vidět, tak si hráči na farmách výrazně přilepší. Dle Kolektivní smlouvy by se také měli zlepšit jejich podmínky pro bydlení. dosud totiž mnozí hráči byli odkázáni na pěstounskou péči, případně bydleli ve velkých počtech v pronajatých apartmánech.

Tento krok by měl také zabránit tomu, aby mnoho talentovaných baseballistů neutíkalo za jistotou stabilního příjmu do pracovního života, čímž MLB přicházela o talenty. Navíc majitelé klubů byli mnohými experty kritizováni za to, že týmy v MiLB jim přináší slušné zisky, ale hráči z toho nemají žádný profit. to by se nyní mělo změnit, což je dobrou zprávou pro baseball.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..