ČeskoMB

Komentář: Kdo je největším favoritem baseballové Extraligy?

Prvními dvěma zápasy se v pátek rozehraje česká baseballová Extraliga. Titul v ní obhajují baseballisté brněnských Draků, kteří by rádi získali již 24. titul v historii? Jakou mají šanci jej letos obhájit?

Odpověď na úvodní otázku je: Velkou. Draci patří každoročně mezi největší aspiranty na titul a nejinak tomu bude i letos. To potvrdil také reprezentant Jakub Hajtmar. “Chceme vyhrát titul a uspět i na mezinárodní úrovni. Z cílů neslevujeme,” řekl vnitřní polař Draků pro Českou Televizi. Dračí tým letos doznal výraznějších změn zejména mezi cizinci, kdy se z původní čtveřice vrací pouze Juan Jaime. A ten by navíc měl chybět v samotném úvodu sezony. Papírově ale Mendoza, Morao i Sanchez vypadají dostatečně kvalitně a měli by dokázat nahradit zejména duo Helder-Manzanero. Ačkoliv Draci přišli také o Filipa Čapku, tak se do sestavy po zranění vrací Ondřej Furko a z Itálie přichází navrátilec David Mergans. Navíc by Draci tak by měli mít dostatečně široký kádr a konkurence na každý post je vysoká. Brňané tradičně každým rokem uvolňují své mladé hráče na hostování v dalších týmech, které si v případě potřeby stáhnou zpátky pro TOP 6, čímž se konkurence i kvalita týmu opět zvedne. Takže sázka na to, že Draci postoupí minimálně do semifinále, je skoro sázkou na jistotu.

v loňském roce ale Draci našli zdatného vyzyvatele v podobě městského rivala Hrochů. Ti se loni dostali až do finále a do letošní sezony vstupují s prakticky nezměněným týmem. Navíc v jejich týmu bude na začátku i v závěru soutěže nastupovat novopečený český reprezentant Willie Escala. Mnoho směn by měl Hrochům nabídnout Luis Rengel, jenž v Technice i Blansku ukázal své kvality. Loňská finálová účast Hrochů je tak velmi reálná. A co my víme? Třeba se Hroši dočkají svého prvního titulu. Kvalitu na to rozhodně mají.

Velká pozornost se ale bude otáčet směrem do pražského Tempa. Zákonitě. S příchodem Martina Červenky se totiž Tempo dostalo mezi hlavní kandidáty na titul. Sice ve svém týmu letos nemají strikeoutového mága Ethana Skuiju, ale Marek Minařík by letos mohl hodit větší porci směn, než tomu bylo loni. Nevýhodou Tempa je ale malá hloubka kádru, což je může při nabitém programu stát postup do ligového finále. Pokud ale všichni hráči vydrží zdraví a zahraniční posily budou mít dostatečnou kvalitu, tak bychom mohli Tempo klidně vidět ve finále.

Za touto trojicí číhají další hladoví supi, jejichž šance na titul ale hodnotím o něco níže. Arrows Ostrava letos vsázejí hlavně na české a slovenské hráče. Ale Boris Bokaj dokazuje, že patří mezi nejlepší trenéry v Česku a bude zajímavé sledovat, co s talentovaným týmem dokáže. Také Eagles Praha mají tým plný mladých talentovaných hráčů, kteří dokázali v minulých letech vítězit v mládežnických kategoriích. Trochu mi připomínají cestu Ostravy, která toho využila v zisk tří titulu v letech 2018-2021. Kdyby na Krči zůstal Martin Červenka, tak bych tento tým zařadil mezi hlavní favority na titul. Takto ale můžou překvapit. A v neposlední řadě nezapomínejme na tým z Vysočiny. Nuclears totiž letos dokázali dobře posílit. Navíc mají tradičně dobrý skauting a trefují se ve výběru zahraničních posil. TOP 6 by jim letos neměla uniknout a pokud chytnou v závěru sezony dobrou formu, klidně by z toho pro ně mohla být historická medaile. A třeba i finálová účast.

Osobně moc šancí nedávám Hluboké a Technice, které budou bojovat spíše o postup do TOP 6, než o titul. Ale historie nám již mnohokrát ukázala, že míček je kulatý a stát se může cokoliv.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..