ČeskoMB

WBC: Austrálie ukončila český sen o čtvrtfinále

V pondělí ráno odehráli čeští baseballisté poslední zápas na letošním turnaji World Baseball Classic. Dlouho ale živili sen o postupu do čtvrtfinále. Bohužel Austrálie nakonec byla nad jejich síly.

Austrálie hned v první směně českým reprezentantům ukázala, že chce na pátý pokus konečně vybojovat postup do první fáze. Alex Hall totiž navázal tam, kde skončil v utkání s Japonskem a solo homerunem poslal Australany do vedení.

Pak ale začal úřadovat Martin Schneider na kopci, který tam vydržel až do šesté směny. Celkem český startér v 5.1 odházených směnách povolil pouze zmíněný homerun Halla a jednu metu zdarma. bohužel pro Česko musel být střídán kvůli limitu nadhozů.

Ve třetí směně dokázali skórovat také Češi, když vyrovnávající doběh stáhl Eric Sogard. Národní tým měl mnoho dobrých odpalů, ale v tomto zápase často trefovali místa, kde stáli polaři soupeře, případně se Australané překonávali v obranných zákrocích.

V sedmé směně se začaly bořit šance českého celku na jistotu postupu do čtvrtfinále. Na kopci Martin Minařík nedokázal držet pálkaře soupeře a v sedmé směně dvěma doběhy šli Australané do vedení. Navíc se dostali na maximální hranici bodů, které mohli Češi povolil v šanci o postup do další fáze, pokud by vyhráli tento zápas. Bohužel v další směně bylo z českého pohledu ještě hůř. Marek Minařík pustil na metu hned prvního pálkaře a tak jej na kopci nahradil Daniel Padyšák. Ani on ale nedokázal zastavit australské pálkaře, kteří přidali další tři doběhy. Tím také pohřbili šanci na to, aby Češi mohli případně po zápase slavit postup dále.

V dohrávce osmé směny Češi opět zabrali a dokázali dostat na metu dva běžce. Ty pak svým odpalem stáhl Marek Chlup.

Jenže v další směně si Australané vzali oba doběhy zpátky, když se jejich první dva pálkaři dostali na metu a vyhnali z kopce Michala Kovalu. Jan Tomek s obranou je pak nedokázal udržet na metách a Češi tak museli v dohrávce opět dotahovat pětibodové manko.

Do dohrávky poslal manažer Dave Nilsson na kopec Jona Kennedyho, jenž loni působil v české Extralize v dresů Hrochů Brno. Čeští trenéři poslali na pálku několik pinch-hitterů a ti s jedním outem zaplnili všechny mety. Bohužel z této situace nevytěžili ani jeden doběh.

Češi tak nyní budou čekat na výsledek zápasu Čína – Jižní Korea. Pokud Korea zvítězí, tak Češi dostanou pozvánku na World Baseball Classic 2026. Pokud vyhraje Čína, tak Korea musí skórovat aspoň pětkrát.

“Málokdy se stane, že má trenér po prohře dobrý pocit,” řekl na tiskové konferenci po zápase Pavel Chadim, který na ni přišel s japonskou čelenkou na hlavě. “Myslím, si, že kluci zvládli celý turnaj velmi dobře. Jsem na ně hrdý. Hráli jsme s týmem z TOP 10 8-8 na hity. Byli jsme tři směny od toho, že když uděláme jeden bod, tak postoupíme do čtvrtfinále, což je neuvěřitelné. Pokud měn můj pocit neklame, tak by Korea měla porazit Čínu a mohli bychom se v Japonsku představit za 3 roky.”

Milujeme Baseball on Twitter: “Pavel Chadim si na Tiskovou konferenci vzal japonskou čelenku… pic.twitter.com/rPGaTEyjBw / Twitter”

Pavel Chadim si na Tiskovou konferenci vzal japonskou čelenku… pic.twitter.com/rPGaTEyjBw

“Jsem přesvědčený, že kdyby Martina Schneidera nezastavil limit nadhozů, tak slavíme výhru,” dodal k výkony svého startujícího nadhazovače.

   1 2 3 4 5 6 7 8 9   R H E
 Austrálie 1 0 0 0 0 0 2 3 2   8 8 0
 Česko 0 0 1 0 0 0 0 2 0   3 8 0
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..