MBOstatní

WBC: Mexiko, Portoriko a USA jdou do čtvrtfinále. Dominikánci končí

V noci ze středy na čtvrtek jsme poznali poslední postupující do letošního čtvrtfinále na World Baseball Classic. Trochu překvapivě mezi nimi není jeden z favoritů Dominikánská republika.

Mexiko – Kanada 10-5

Mexiko za výhrou nad Kanadou tahal ve velmi dobré formě hrající Randy Arozarena. Ten si v utkání připsal dva dvoumetové hity, metu zdarma, 2 trefení a stáhl celkem polovinu doběhů svého týmu. Nyní již má na svém kontě 9 RBI, což se v minulosti žádnému mexickému hráči na turnaji World Baseball Classic nepovedlo. Aktuálně mu chybí 3 RBI, aby vyrovnal rekord Wladimira Balentiena z roku 2017.

“Je to energický hráč (electric player),” řekl mexický pálkař Rowdy Tellez, který přidal sólo homerun v osmé směně. „Je to hráč All-Star kalibru. Takže jen sledovat, jak dělá to, co dělá, je prostě výjimečné.”

“Pokaždé je to fiesta,” dodal Tellez o hraní před mexickými fanoušky. „Jsme obrovská rodina. Myslím, že kdykoli budeme moci reprezentovat naši zemi, naši fanoušci nás opravdu podpoří.”

Mexiko nyní čeká přesun do Miami, kde odehraje čtvrtfinálové utkání. Pro Kanadu končí turnaj po základní skupině.

Dominikánská Republika – Portoriko 2-5

Pozitivní emoce po posledním outu rychle vystřídaly negativní. Portoričané totiž euforii po výhře nad Dominikánskou republikou přišli o closera Edwina Diaze. Ten se najednou zřítil na zem z hloučky slavících hráčů a nakonec musel být z hřiště odvezen ze zraněným kolenem.

“Ticho,” odpověděl vnější polař Portorika Kiké Hernández na otázku, jaká je nálada v šatně. „Chci říct, že do určitého bodu to bude větší než hra a stalo se něco velmi nešťastného. I když jsme byli ze zápasu a toho všeho nadšení, je to jeden z našich bratrů a někteří z nás spolu vyrostli a tak. Je opravdu snadné nemyslet na zápas a starat se o nás jako o lidi. Takže to rozhodně nevypadá, že bychom jen porazili Dominikánskou republiku, abychom postoupili.”

Tento moment totiž pokazil dojem z parádního zápasu. Ten přinesl výborný baseball na hřišti a skvělou atmosféru v hledišti, o kterou se postaralo přes 36 tisíc fanoušků.

Duel ve svůj prospěch rozhodli Portoričané ve třetí směně, kdy dokázali stáhnout čtyři doběhy. K vidění byl i tzv. Little League homerun v podání Francisco Lindora. Dominikánci na to v dohrávce dokázali odpovědět pouze solo homerunem Juana Sota. Dominikánci celý duel dotahovali ztrátu, ale nikdy se na více než tři body rozdílu nedostali. V páté směně sice obsadili všechny mety bez outu, jenže Manny Machado pak odpálil míč na double play a jeho tým tak snížil na konečných 2-5.

“Přijímám veškerou kritiku,” řekl manažer Dominikánské republiky Rodney Linares. „Pro mě hráči šli ven a udělali maximum. Portoriko právě odehrálo skvělý zápas. Dobře nadhazovali, předváděli skvělé rozehry. Není koho obviňovat.” Dominikánci tentokrát s nabitou sestavou na prvenství nezaútočí.

“Myslím, že tato skupina zvýšila důležitost tohoto turnaje,” dodal Kiké Hernández. „Pro nás je v pořádku, že tři nejlepší týmy byly ve stejné skupině. Bylo pro nás důležité se jim postavit a porazit ty nejlepší týmy.” Portoričané to ale na WBC proti Dominikánské republice umí. Na turnajích v letech 2006 a 2017 dokázali svého rivala také porazit. Nyní se budou snažit probojovat opět do finále. Naposledy v něm totiž podlehli USA. Tehdy byl jejich současný manažer Yadie Molina hlavním catcherem týmu. Nejdříve však budou muset ve čtvrtfinále porazit Mexiko.

Puerto Rico vs. Dominican Republic Game Highlights | 2023 World Baseball Classic

Team Puerto Rico takes on Team Dominican Republic in Pool Play! Don’t forget to subscribe! https://www.youtube.com/mlb Follow us elsewhere too: Twitter: https://twitter.com/MLB Instagram: https://www.instagram.com/mlb/ Facebook: https://www.facebook.com/mlb TikTok: https://www.tiktok.com/share/user/6569247715560456198 Check out MLB.com daily to watch the MLB.TV Free Game of the Day! https://mlb.com/freegame Visit our site for all baseball news, stats and scores!

USA – Kolumbie 3-2

Zápas se hrál USA a Kolumbie v napínavé atmosféře, oba týmy bojovaly o vítězství a zápas nakonec skončil výhrou USA 3-2.

Po zápase byli hráči obou týmů plní dojmů a emoce se jim nedaly skrýt. Za vítěze USA promluvil kapitán týmu, zkušený hráč Mike Trout: “Byl to náročný zápas, Kolumbie nás velmi tlačila a dělala nám mnoho problémů. Ale dokázali jsme se držet pohromadě a udržet si vedení. Jsme moc šťastní, že jsme vyhráli a těšíme se na další zápasy.”

Na druhé straně, Kolumbijští hráči byli zklamaní z porážky, ale přesto byli hrdí na svůj výkon. “Hráli jsme dobře, ale USA byli prostě lepší. Měli jsme své šance, ale nedařilo se nám je využít. Nicméně, jsme hrdí na to, jak jsme bojovali a budeme se snažit se zlepšit v dalších zápasech,” řekl kolumbijský hráč Miguel Rojas.

Celý zápas byl skvělým příkladem toho, jak napínavý a vyrovnaný může být vrcholový baseball. Oba týmy ukázaly svou sílu a schopnost hrát takticky. Všechny doběhy Spojených států zařídil Mike Trout. Ten nejdříve ve třetí směně stáhl pro první doběh Mookieho Bettse. Kolumbie ale v dohrávce dokázala skóre otošit na 2-1 ve svůj prospěch. Jenže v páté směně přišla opět velká chvíle Trouta, který další dobrým odpalem stáhl pro body další dva spoluhráče. Na to již Kolumbie nedokázala najít odpověď a po prohře končí poslední na turnaji. Američanům tak děkují Britové, kteří si udrželi místenku pro WBC 2026.

Američany nyní čeká těžký úkol. Ve čtvrtfinále totiž narazí na rozjetou Venezuelu. Od tohoto okamžiku budou všechny zápasy 2023 World Baseball Classic vyřazovacími, což znamená, že USA budou muset vyhrát tři po sobě jdoucí utkání, aby se staly obhájili prvenství z roku 2017.

United States vs. Colombia Game Highlights | 2023 World Baseball Classic

Team United States vs. Team Colombia full game highlights from 3/15/23 Don’t forget to subscribe! https://www.youtube.com/worldbaseballclassic Follow us elsewhere too: Twitter: https://twitter.com/WBCBaseball Instagram: https://www.instagram.com/wbcbaseball/ Facebook: https://www.facebook.com/worldbaseballclassic Linktree: https://linktr.ee/wbcbaseball Visit our site for all baseball news, stats, and scores! https://www.worldbaseballclassic.com

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..