MBRozhovory

P. Chadim: Věřím, že jednou budou žákovští reprezentanti házet 100 km/h

Uplynulý víkend se v Brně odehrál největší turnaj pro hráče do osmi let v Česku, jenž nese název FirstCup. Jedním z jeho zakladatelů je aktuální trenér mužského národního týmu Pavel Chadim. Využili jsme proto této možnosti a s Pavlem si o turnaji popovídali. Dozvíte se tak, jakým vývojem si turnaj prošel a co organizátoři chystají do budoucna.

Pavle, ty jsi stál za vznikem FirstCupu. Jak vůbec vznikla myšlenka tohoto turnaje?

Nejdříve jsme založili SuperCup. Před třinácti lety jsem chtěl udělat nezapomenutelný turnaj pro děcko do deseti let, aby to pyramida mládeže měla bod, od kterého se můžeme odpíchnout nahoru. Vyjel jsem do Prahy. Oslovil jsem Jirku Herolda, Jirku Benátčana a s Michalem Hanušem jsme poprvé udělali první ročník SuperCupu. Protože kluci to pak s Bóžou Bílkem do vesmírných výšin. Teď je tam již deset, nebo dvanáct zahraničních týmů. Já jsem trochu patriot v tomto, takže jsme šli dolů o dva roky níže a tu máme již pouze Česko. Mým osobním cílem je, aby se zlepšovala v mládeži celá republika rovnoměrně. Když uteče jeden region, jeden klub, tak to nedělá dobrotu. Tak jsme se s Tomášem Ovesným domluvili, že když Praha měla SuperCup, tak Brno jako druhé největší město by mohlo mít tu čest organizovat FirstScup pro osmileté děti. Jak se to rozvíjí, tak vidíš, že na čepici mám T-Ball a teď už je to vlastně coachpitch.

Tys zmínil, že SuperCup se hraje i se zahraničními týmy. Zaregistroval jsem také zájem o FirstCup i ze zahraničí. Neuvažovali jsem i o mezinárodním FirstCupu?

Jsem velký odpůrce to takhle v mladém věku to takto rozšiřovat. Velký zájem loni projevil německý tým. Snažil jsem se je přesvědčit, ať na to netlačí. Samozřejmě, nechci nikomu brát, ale ať si udělají svůj v Německu. Každý stát by se měl starat o svůj rozvoj. Když se vezmou ti ambicióznější v tak brzkém věku, tak by to mohlo být kontraproduktivní. Přeci jenom ta dětská dušička je křehká.

Máte tady 16 týmů. Jak náročné je zorganizovat takovýto turnaj, protože to není pouze o těch dětech. Je třeba myslet i na rodiče a tak dále. P5edpokládám, že do toho musíte zakomponovat více pohledů, než u turnajů pro starší.

V organizačním výboru je nás deset. Nebýt silné organizátorské struktury Hrochů v čele s Tomášem Ovesným a Petry Ondrouškové, tak by ten průběh nebyl tak jednoduchý. Každý rok se zlepšujeme. Covid nás tam trošičku zastavil. Trochu komplikace je, že Pražský baseballový týden se koná ve stejném termínu, takže já přijíždím až v neděli. Ale ten organizační výbor je tak dobrý, že se na ně můžu spolehnout. Máme jednu dvě schůzky před turnajem. Vyměním si asi tak sto emailů a během turnaje kreativně reagujeme.

Tady kousek na výstavišti v hale se hrával slavný Z-Cup. Neuvažovali jste, že byste tam mohli organizovat třeba zimní FirstCup?

Za Zetko vděčíme Tomáši Ovesnému, který na tom málem vyhořel. Pronájem stál 120 tisíc korun. Když pomáhalo město Brno, tak se to dalo. V momentě, když by si na to měl ten turnaj vydělat, tak je to v současné nereálné.

Vrátil bych se ještě k období covidu. Navzdory tomu, že platila různá omezení, tak jste to nevzdali a přeci jen jste turnaj pořádali ve zmenšené formě. Co vás k tomu vlastně vedlo?

Chtěli jsme, aby ty historické výsledky v hodu, odpalu a běhu byly v každém roku. Takže jsme těm dětem, které měly zrovna osm let v době covidu dali možnost. Ale ne všechny regiony stříbrný FirstCup zorganizovaly. Takže nějaké výsledky máme. Při desetiletém výročí FirstCupu pak můžeme říct, že nejlepší výkon třeba 43 metrů v hodu do dálky a podobně. Mně tyto výkony strašně zajímají a věřím, že jednou i díky FirstCupu a SuperCupu budou žákovští reprezentanti všichni házet přes 100 km/H. To je jeden z mých osobních cílů.

Co chystáte do dalších ročníků FirstCupu?

Strašně se mi líbí nápad SuperCupu, kteří udělali v sobotu večer All Star Game. Byl jsem překvapen, že i když se začalo v devět večer pod světly, tak rodiče i trenéři měli radost. Neříkali nic o tom, že děti musí spát. Jejich odpovědí bylo, že děti by stejně nespaly a lítaly po areálu, po hotelu. Takže o tom uvažujeme. Zvlášť pokud by se Hrochům podařilo postavit světla. Ta myšlenka je, aby to byl turnaj nejen s nezapomenutelnými vzpomínkami, ale zároveň aby navázali přátelství s hráči z jiných týmů.

Začal jsi SuperCupem, který je kategorie U10. FirstCup zase U8. Bude nějaký turnaj U6?

Určitě ne. Už takto se občas bojím, jestli už nejsme moc nízko, ale když jsem tady a vidím jak se ta hra a obrana zkvalitňuje, tak si myslím, že toto bude poslední věková kategorie. Jsem takto spokojený.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..