MBOstatní

Konkurence pro MLB? Na Blízkém Východě vzniká profesionální liga

Poslední roky byly dobou zavádění nových multimilionových lig v Asii. Ať už jde o kriketovou indickou Premier League nebo fotbalovou Saudi Pro League, každý sport má v Asii ligu, která dobývá svět. Nyní se zdá, že je řada na baseballu, aby udělal totéž v podobě Baseball United. Tak se jmenuje nová profesionální baseballová liga, která se formuje na Blízkém Východě a v Jižní Asii.

Zakladatelé soutěže se dušují, že liga bude mít úspěch a věří také v divácky zájem. “Blízký východ a jižní Asie se svými 2 miliardami lidí – z nichž 1 miliardu jsou fanoušci kriketu – jse epicentrem pálek a míčků na světě. Je také domovem některých z nejrozmanitějších komunit a nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, což z něj dělá semeniště pro sportovní růst a inovace. V Baseball United věříme, že profesionální baseball bude dalším velkým sportem v regionu,” píše se na stránkách organizace.

Pokud by vás zajímalo, kdo stojí v pozadí této soutěže, tak vězte, že se nejedná o neznámá jména. Spolumajiteli jsou totiž Felix Hernandez, Mariano Rivera, Barry Larkin, Adrian BeltreEduardo Diaz. Jedním z ambasadorů je například Albert Pujols. Hlavní postavou je ale podnikatel Kash Shaikh. Tento rodák z Houstonu má za sebou úspěšné působení ve firmách jako Proctor and Gambe případně GoPro a další. „Fanouškovská základna tu je, lidé si neuvědomují, že v Indii je ve skutečnosti přes 50 milionů nadšených fanoušků baseballu a v regionu přes 60 milionů nadšených fanoušků baseballu. To je více zapálených fanoušků baseballu, než máme nyní ve Spojených státech. Takže je to obrovská, obrovská příležitost,” řekl Shaikh v květnu pro Arab News.

Již letos se můžou fanoušci těšit na první zápasy této soutěže. Ta již představila také první čtyři týmy, které se zúčastní listopadového turnaje v Dubaji. Mambai Cobras (Indie), Karachi Monarchs (Pakistán), Dubai Wolves (SAE) a Abu Dhabi Falcons (SAE) budou zakládajícími týmy. V termínu od 10. do 12. listopadu odehrjaí první čtyři utkání pod hlavičkou Baseball United. V roce 2024 by chtěli organizátoři rozšířit toto kvarteto o další 4 kluby.

Již v září bychom mohli poznat také jména hráčů, kteří si v soutěži zahrají. Draft na turnaj se uskuteční 19. září 2023 v Cincinnati v USA. Každý tým bude mít potenciálně alespoň 7 hráčů na úrovni Major League Baseball. V každém týmu bude 20 míst, z toho 13 pozičních hráčů a 7 nadhazovačů. Z 20 hráčů bude 16 profesionálních hráčů, zatímco 4 budou prospekti, což dává všem nováčkům společný název „Super 16“.

Baseball United on Twitter: “Now with all four franchises announced, we are counting down to the BU Draft and birth of new rivalries! Circle September 19th on your calendar ?️ Be there! ⚾️#Cincinnati #DraftCountdown pic.twitter.com/fTB1PJarFl / Twitter”

Now with all four franchises announced, we are counting down to the BU Draft and birth of new rivalries! Circle September 19th on your calendar ?️ Be there! ⚾️#Cincinnati #DraftCountdown pic.twitter.com/fTB1PJarFl

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..