ČeskoMB

Začalo Mistrovství světa U18. Po osmi letech i s českou účastí

Již v pátek ráno od 7:00 nastoupí čeští reprezentanti k prvnímu utkání na letošním Mistrovství světa hráčů do 18 let. Češi, kteří dostali na turnaj divokou kartu by rádi skončili nejhůře na 10. místě, čímž by vylepšili umístnění z předchozí účasti na turnaji v roce 2015.

Dlouhých 8 let nemělo Česko zastoupení na tomto turnaji a nebýt divoké karty, tak by tomu nebylo jinak ani letos. I kvůli tomu měli Češi méně čas na přípravu, než soupeři. „Uvidíme, jací budou na turnaji nadhazovači, to bude určitě překvapení. My budeme hrát stále naplno. Chtěl bych na MS skončit lépe, než v kolegové v roce 2015, tedy lépe, než na 11.místě,“ řekl pro web baseball.cz manažer týmu Petr Čech.

Český výběr na turnaji postupně narazí na Mexiko, Portoriko, Jižní Koreu, Tchaj-wan a Austrálii. Pro postup do Super Round potřebuje skončit na prvních třech místech své skupiny. V opačném případě čeká na Česko skupina o 7.-12. místo.

V nominaci českého týmu najdeme mnoho hráčů, kteří letos působili v české nejvyšší soutěži. Své želízka v ohni mají také prvoligové kluby Kotlářka, SaBaT a Frýdek-Místek.

Soupeři cílí na Super Round

Tchaj-wan je rozhodně největším favoritem české skupiny A. Korejský manažer Young-Bok Lee uznal jejich postavení, ale dodal: „Protože jsou tak silné, prvním cílem je vyhrát zápas proti nim. Samozřejmě jsme tu, abychom turnaj vyhráli.“

Světová čtyřka Korea je také silným kandidátem na postup do Super Round. Lee řekl, že si vybral svůj tým výběrem z 92 školních programů a že se zaměřil na rychlost, ať už jde o nadhazovače nebo hráče na pozici.

Mexiko spoléhá na manažera José Reyese, který dobře zná mezinárodní baseball. Dovedl Mexiko k historickému titulu na MS U-23 v roce 2018. Infielder Ichiro Cano, outfielder Antonio Macias a nadhazovač Juan Pablo Tirado se zúčastnili již loňského Mistrovství světa U-18. Jejich mezinárodní zkušenosti se neomezují jen na to. Všichni přispěli k bronzové medaili Mexika na Mistrovství světa v baseballu U-12 v roce 2017. “Naším cílem je titul mistra světa,” řekl generální manažer Diego Perez. „Obrana je naše síla; jak vnitřní, tak vnější pole jsou vynikající. Podali jsme dobré výkony na různých úrovních a rádi bychom udrželi nastolený kurz. Tato kategorie je velmi obtížná nejen proto, že ji každá země bere vážně, ale také proto, že většina mexických hráčů se vyvíjí ve vyšším věku.“

Eddie Gonzalez, veterán National Superior Double-A League, povede Portoriko. Pro výběr na turnaj zorganizoval hned několik try-outů. “Hledali jsme hráče, kteří mohou pokrýt různé pozice,” řekl Gonzalez. “Budeme hrát pět zápasů v úvodním kole bez dne odpočinku.”

Portoriko ale nebude mít k dispozici nejlepší možný tým. Osm hráčů, o kterých Gonzalez uvažoval, bylo vybráno v draftu Major League Baseball, a některé vysoké školy své hráče neuvolnily. “Naše síla je na nadhozu,” ​​dodal. “Naším cílem je postoupit do Super Round.”

Ve skupině B se představí baseballisté USA, Japonska, Venezuely, Panamy a dva evropští zástupci Nizozemsko se Španělskem.

Turnaj odstartoval již ve čtvrtek úvodním utkáním v němž domácí Tchaj-wan porazil Austrálii 3-0. V něm měl český baseball také zastoupení v osobě rozhodčího Marka Vičara, jenž utkání rozhodoval na třetí metě.

I tentokrát můžete všechny zápasy sledovat na platformě gametime.sport. Předplatné na něj vyjde 10 dolarů a sledovat můžete živě všechna utkání turnaje.

Zápasy Česka:

1.9. 7:00 Mexiko
2.9. 8:30 Portoriko
3.9. 12:30 Jižní Korea
4.9. 12:30 Tchaj-wan
5.9. 8:30 Austrálie

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..