MBMLB

MLB: Ohtani podstoupil operaci. Ohrozí to podepsání rekordní smlouvy?

Pokud sledujete zápasy Major League Baseball, konkrétněji ty v nichž hraje tým Los Angeles Angels, tak víte, že hvězdný Shohei Ohtani již v jejich dresu letos nenastoupí. Před dvěma dny ale přišla zpráva, že nebude nadhazovat ani v příštím roce, protože podstoupil operaci zraněného lokte.

Celá anabáze kolem japonské Superstar je trochu úsměvná i zmatená. Již v srpnu si totiž Ohtani přivodil zranění lokte a odborníci řešili, nakolik je to zranění vážné a jestli bude muset podstoupit operaci. Jednu operaci Tommyho Johna již přitom nadhazovač v minulosti podstoupil. Navzdory zranění lokte ale Ohtani zůstal v sestavě Los Angeles Angels a do zápasů nastupoval jako suplující pálkař.

Jenže pak si v polovině září Ohtani přivodil další svalové zranění a fanoušci Angels se začali ptát, jestli jej ještě letos uvidí hrát. Navíc z klubu nepřicházely žádné relevantní informace. Až v pátek 17. září si novináři všimli, že Ohtnaiho skříňka v klubové šatně je prázdná. Navíc ani generální manažer klubu Perry Minasian neměl pro novináře vysvětlení, proč si Japonec sbalil všechny své věci. O den později jej ale klub umístil na listinu zraněných hráčů, což prakticky bylo znamení, že letos již Ohtaniho ve hře neuvidíme.

Jak se zdá, tak Shohei se svým agentem rozehráli vlastní hru, aby v offseason pro Japonce vybojovali co nejlepší smlouvu. Ve středu pak prostřednictvím sociálních sítí vyslali fanouškům zprávu, že Ohtani podstoupil operaci lokte. Pro média pak jeho agent Nez Balelo potvrdil, že Japonec bude házet až v roce 2025 a v příštím roce by měl být k dispozici jako pálkař. Přitom ale vůbec nespecifikoval, jaký přesně zákrok Ohtani podstoupil. Jednalo se snad o tzv. operaci Tommyho Johna. Nebo jiný zákrok, případně o vnitřní ortézu?

Ač možná existuje nějaký důvod, proč to Barelo nezveřejnil, sám jej nemůžu najít. Vždyť případní zájemci o služby hráče budou chtít vidět i veškeré lékařské záznamy. Každopádně je tento krok přinejmenším neobvyklý.

Jednoznačně ale Balelo zmínil, že Ohtani bude i nadále házet. Proč je to důležité? Protože jako two-way player má mnohem vyšší cenu. Kromě toho se v médiích množily domněnky, že Ohtani se bude po zranění věnovat již spíše jenom pálení. Nebýt zranění, tak bychom spekulovali o tom, jestli dostane smlouvu na 500, 550, nebo dokonce 600 milionů dolarů. Nyní se budou oba snažit vyjednat alespoň tu půlmiliardu. K tomu ale potřebují případného zájemce přesvědčit, že jim Ohtani několik sezon jako nadhazovač ještě poskytne. My jako fanoušci v to pevně doufáme, protože právě univerzálnost z něj dělá fenomén jakým nyní je.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..