MBRozhovory

Tomáš Ondra: Od prvního nadhozu jsem věděl, že to bude v pohodě

První výhru Česka na Mistrovství Evropy režíroval z kopci šest směn nadhazovač Tomáš Ondra. Ten navázal na výborné výkony z Extraligy a Rakušanům rozdal 7 strikeoutů a povolil pouze dva hity. V našem rozhovoru tvrdí, že se hned od úvodu utkání cítil dobře.

Tome, máš za sebou vítězný zápas, 7 strikeoutů. Jak se díváš zpětně na svůj dnešní výkon?

Jsem rád, jak to dopadlo. Od prvního nadhozu jsem věděl, že to bude v pohodě a že dokážu házet kam chci. Byly tam nějaké nadhozy, které měli šanci odpálit, ale naštěstí se tak nestalo. Pole mně dobře podpořilo. Jsem spokojený. Byl to můj první soutěžní zápas v reprezentaci a první vítězství. Nic víc jsem si přát nemohl.

Tobě nevyšel předchozí start v přípravě. Neměl si proto trochu obavy před zápasem s Rakouskem?

Tehdy jsem ani nedoházel směnu. Italové si trochu zápalili. Na druhou stranu, kdy jindy si to vybrat, než tady. Myslím zaklepat, že letos mi to docela šlo a dostat občas takovou ‘humble experience’ není na škodu. Nějakým způsobem jsem se z toho dokázal dostat a byl jsem připravený na to, že dnes to bude něco jiné. Házet relief a start jsou dvě rozdílné věci. Tady mám svou rutinu. Můžu se připravit, jak potřebuji. Navíc proti Itálii to byl přípravný zápas, takže to bylo trochu uvolněnější a nesoustředil jsem se tolik. Takže to jsem trochu změnil.

Útok ti hned v první a druhé směně udělal polštář. Předpokládám, že pak se hází hned lépe, když vedete 4-0.

Určitě. Proti Rakušanům jsem házel snad jednou v životě. Neviděl jsem je na Pražském baseballovém týdnu, protože jsem tam nebyl. Takže je to trochu taková jistota. Papírově jsme asi lepší tým, ale utvrdit se v tom hned v první směně odběhem, pak druhý, třetí, čtvrtý, tak je to samozřejmě jiný zápas. Kdyby to bylo 0-0, tak by ten stres byl vyšší a bylo by to náročnější. S tím polštářem se házelo jednodušeji. Mně ale funguje to, že se moc na tu tabuli nedívám. Pak mně to vždy překvapí, když se podívám a je to třeba 5-0. Ale nesleduji to a snažím se soustředit na práci na kopci. Tam je člověk sám, tak ať si aspoň s někým tam pokecá.

Ty už si s největší pravděpodobností v základní skupině nezaházíš. Máš nějaký svůj sen, který zápas by sis pak chtěl hodit? Třeba finále?

Vůbec nad tím nepřemýšlím. Máme nyní nalajnované, kdo co bude házet. Po čtvrtfinále to bude záležet na tom, kdo udělá outy. Samozřejmě, finále by bylo hezké, ale musíme nejdříve vyhrát čtvrtfinále a semifinále, akže půjdeme postupně. Ale cíl je dostat se co nejvýš a umístit se co nejlépe.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..