MBOstatní

Mistrem Evropy pro rok 2023 je Španělsko

V neděli večer vyvrcholilo letošní Mstrovství Evropy v baseballu finálovým utkáním mezi Španělskem a Velkou Británii.

Španělé namotivovaní překvapivou výhrou v semifinále nad Nizozemskem vstoupili do utkání jako uragán. V první směně dokázali odpálil hned 4 dvoumetové odpaly a stáhnout 5 doběhů. V dohrávce na to Britové zareagovali pouze solo homerunem Nicka Warda.

Od druhé směny šel na kopec Británie Chris Messer, jenž dokázal na 4 následující směny zastavit španělské pálky. Naopak Velká Británie měla ve čtvrté směně velkou příležitost stáhnout náskok soupeře, když obsadili všechny mety bez outu. Jenže z této možnosti vytěžili pouze jeden doběh.

A Španělé je za to pořádně potrestali. V šesté směně totiž Messera nahradil Jacob Esch a ten se z kopce poroučel ještě v téže směně. Baseballisté z Pyrenejského poloostrova ale ještě předtím navýšili skóre po dvou dvoubodových homerunech Wandera Encarnaciona a Engela Beltreho. V deváté směně pak Daniel Jimenez svým čtvrtým odpalem v utkání stanovil skóre zápasu na 11-2.

Španělský startér Pablo Guillén, jenž vyházel výhru nad Českem, nakonec strávil na kopci 5 směn se dvěma umožněnými doběhy a pěti strikeouty. Další dvě směny odházel Carlos Sierra Alvarez, jednu Daniel Alvarez a utkání uzavřel Rhiner Cruz.

“Každým rokem chceme vyhrát a letos se to podařilo. Tato výhra je pro nás velmi speciální. Oni nás porazili v prvém velkém utkání (v Regensburgu 2022 – pozn.aut.), teď jsme tady a díkybohu jsme tentokrát dokázali zvítězit,” řekl po zápase Engel Beltre, jenž byl vyhlášen také nejlepším hráčem utkání.

Cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje si odnesl Wander Encarnacion, jenž měl na turnaji 11 hitů a pálkařský průměr .550.

“Jsem neskutečně hrdý na tento tým, že se dostali až k tomuto zápasu. Prohra je, samozřejmě, zklamání a bolí. Kdyby nebolela, tak by to znamenalo, že nejsme soutěživí. Jsem přesvědčen, že když bolest přebolí, tak si všichni uvědomí, co dokázali. Ale je to baseball. Některé dny vyjde všechno, některé dny nikoliv. Španělsko nás dnes přehrálo a hrálo lepší baseball než my. Hráčům jsem řekl, že tyto medaile pro nás budou připomenutím, že máme před sebou další level, který musíme dosáhnout v Izraeli 2025,” hodnotil finálový duel manažer poraženého celku Drew Spencer.

Španělé tak letos slaví druhé zlato v historii Mistrovství Evropy. To první získali již v roce 1955 a ukončili tak dlouhé čekání. Naopak pro Velkou Británii je to třetí neúspěšné finále a stále tak na své první zlato čekají.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..