ČeskoMB

Martin Pernička stráví zimu hraním baseballu na Arubě

Karibský ostrov Aruba se kromě krásných pláží může již druhým rokem pyšnit také zimní baseballovou ligou, která nese název Proline Baseball. Letos tato ambiciózní soutěž ale ponese hned několik českých stop, tou nejvýraznější je angažmá Martina Perničky, jenž si v ní zahraje jako první český baseballista vůbec.

Pro našince je tato soutěž absolutní neznámou a tak jsme přes Martina zjišťovali, jestli ví, jak tato liga vůbec vznikla. A protože jedním se spoluzakladatelů Proline Baseball je i jeho bývalý spoluhráč z Draků Brno Eugene Helder, tak má český baseballista slušný přehled. “Za jejím vznikem stojí větší skupina, která chtěla, aby se v Arubě hrál baseball i přes zimu, kdy většina místních hráčů nemá kde hrát. Podmínky jsou pro to ideální, díky počasí, které je celoročně přívětivé. Dalším důvodem jsou profesionální hráči, kteří během léta hrají mimo Arubu. Organizátoři chtějí tyto hráče dostat před vlastní fanoušky. Proline Baseball Aruba se skládá ze tří lig. Proline, Proline Classico a Proline Prospect. Čistě Proline je liga bez věkového omezení, Classico je 40+ a Prospect je do 16 let,” napsal nám Martin po našem dotazu.

Již před několika dny proběhl draft této soutěže a Martina si vybral tým Eagles. Kromě toho celku hrají soutěž ještě další tři týmy – Ravens, Falcons a Hawks. Martin ale nebude v úplně neznámém prostředí, protože jeho spoluhráči budou již zmiňovaný Eugene Helder, ale také Gillian Wernet, se kterými si zahrál i v Dracích. Kromě toho si v Eagles zahrá také s Chadwickem Trompem, jenž v posledních čtyřech sezonách nastoupil do 40 utkání v MLB v dresech San Francisca a Atlanty.

“Organizátoři mají velké cíle. Chtějí všechno posouvat na lepší úroveň, ať už je to počet týmu, počet zahraničních hráčů a celkově sledovanost ligy. Postupnými krůčky by se dokonce Proline chtěl probojovat až do Serie Del Caribe (Caribbean Series),” odhaluje ambice zakladatelů ligy Martin Pernička.

Samotná soutěž začíná již v neděli ve 22:30 středoevropského času. Pokud byste chtěli její zápasy sledovat živě, tak budou k dispozici na facebookové stránce Power Sports Aruba. Celý rozpis a další informace naleznete na webu www.prolinebaseballaruba.com.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..