ČeskoMB

Češi odehrají přátelské zápasy v Japonsku se Samuraji

Článek vyšel na webu baseball.cz
Po loňském velmi dobrém vystoupení českého národního týmu na World Baseball Classic v Tokiu se rozvinula spolupráce mezi českým a japonským baseballem. Národní tým si v zemi vycházejícího slunce vybudoval velký respekt, o čemž svědčí i fakt, že si je světové jedničky vybraly jako partnera v přípravě na Premier 12.

Turnaj Premier 12 je po World Baseball Classic největší událostí v mezinárodním baseballu a postup na něj si zajistí tucet nejlepších zemí v žebříčku Světové baseballové a softbalové konfederace WBSC. Češi v minulém roce dlouho doufali, že by se do této elitní skupiny mohli dostat, ale to se nepovedlo. Smutní však být nemusí, protože se do Japonska v listopadu i tak podívají.

Pár dní před samotným turnajem odehrají se světovými jedničkami a obhájci zlata z předešlého Premier 12 dva zápasy v rámci RAXUS Samurai Japan Series 2024. Obě utkání se navíc budou hrát na krytém stadionu Vantelin Dome v Nagoyi, jenž bude hostit také jednu ze skupin turnaje.

„První kontakt odpracoval Filip Procházka přímo na World Baseball Classic. Pak v červnu nečekaně přijel na Pražský baseballový týden samotný šéf Nippon League, strávil tady dva dny a navštívil také náš zápas s Řeckem. Po něm byl unešený z atmosféry a úrovně českého baseballu a projevil zájem nám pomoct,“ poodhalil první kontakt manažer reprezentace Pavel Chadim.

O nabídce nevěděli ani blízcí spolupracovníci

Samotná nabídka na sehrání přípravných zápasů před Premier 12 pak nenechala na sebe dlouho čekat. Z počátku ale o ní věděl jen velmi malý počet zainteresovaných. „Když jsme v srpnu byli v Japonsku s Lukášem Ercolim a Martinem Mužíkem (hráči národního týmu – pozn.aut.), tak jsme spolu měli tajnou schůzku, o které ani kluci nevěděli. Japonci mi jen napsali kde mám být a já se ráno ztratil z pokoje. Lukáš s Martinem si mysleli, že jsem se někde ztratil. Já se jim za to omlouvám. Šéf Nippon League mi na této schůzce sdělil, že by měli zájem s námi hrát,“ poodhalil scénu jak z „bondovky“ lodivod české reprezentace.

I táto nabídka ale měla jeden možný zádrhel. Pokud by se Češi dostali do nejlepší dvanáctky rankingu WBSC, čímž by se kvalifikovali na turnaj. „Japonci totiž reálně viděli možnost, že bychom se tam mohli dostat. Proto jsem byl na podzim plný optimismu. Ale ať tak nebo onak, pro nás by to byla win-win situace. Buď budeme na Premier 12 a nebudeme hrát přípravu s Japonskem, nebo odehrajeme přátelské zápasy se světovými jedničkami,“ usmívá se Pavel Chadim.

Smlouvu přivezl v batůžku

K finální domluvě došlo až na jaře po tom, co bylo jasné, že Češi na Premier 12 hrát nebudou. Manažer národního týmu podepsal smlouvu v březnu, kdy se vydal do země vycházejícího slunce jako trenér výběru Evropy, který odehrál dva zápasy proti domácím „Samurajům“, jak Japonci svému národnímu týmu s oblibou říkají.

„Loni v srpnu jsme si podali ruku, ale letos jsem si smlouvu přivezl v batůžku. Tak jsem si říkal: Máme to podepsané. To je nádhera,“ přibližuje podrobnosti Chadim.

Odmítli i Kubánce

„Je to ohromná čest a příležitost srovnat se s nejlepší baseballovou zemí na světě. Také cítím zodpovědnost, protože oni nás využívají jako přípravu na Premier 12. To není moc jednoduchá role. Zájem hrát s Japonci měli Kuba, Nizozemsko i Dominikánská republika, ale oni dali přednost nám. Navíc věří, že japonské publikum bude mít o tyto zápasy velký zájem. Cítí se dle jejich slov strašně komfortně, že prodají na nás dostatek lístků. Přitom se báli, že se jim nepovede prodat dostatečný počet vstupenek na zápasy proti Evropě,“ doplňuje manažer reprezentace.

Japonci budou i v létě v Praze

Již začátkem července se fanoušci můžou těšit na japonský výběr na Pražském baseballovém týdnu. Do hlavního města by měl přijet tým plný budoucích hvězd tamní profesionální soutěže a chybět by neměli ani hráči, u nichž se předpokládá, že budou vybráni v prvním kole draftu NPB. Češi také budou letos dávat prostor mladším hráčům. „Chtěl bych, aby ten tým byl co nejvíce podobný tomu, který by nás mohl reprezentovat na World Baseball Classic,“ říká k možné nominaci Pavel Chadim.

Japonští fanoušci si z českých hráčů snad nejvíce pamatují nadhazovače Ondřeje Satoriu. Ten totiž nastoupil ve vzájemném duelu na World Baseball Classic a dokázal dvě směny držet favorita na nule. Zaskvěl se také strikeoutem proti nejlepšímu baseballistovi současnosti Šoheji Ótanimu. Je velmi pravděpodobné, že Satoria by mohl nastoupit proti Japoncům i v Praze. „Ještě nejsem s Ondřejem domluvený, ale na Pražském baseballovém týdnu jej mám v mém rozpisu napsaného jako startéra proti Japoncům. Jestli se nestane nic neobvyklé, tak by měl v Japonsku startovat druhý zápas,“ prozradil hlavní trenér reprezentace.

O český baseball je zájem

Po úspěších z posledních let se o český baseball zvedá zájem nejen ve světě, ale také doma. Vždyť již nyní hlásí asociace více než 1000 prodaných vstupenek a permanentek na Pražský baseballový týden, který se koná v termínu od 6. do 9. července. Navíc začátkem týdne asociace představila nového hlavního partnera reprezentace, kterou se stala česká společnost SILON.

BaseballCzech on X (formerly Twitter): “What do you think of our latest jersey addition? 🤤 Huge thanks to SILON for supporting us on our way to the world baseball elite! ✊🏻#baseballczech 📸 Tomáš Icík pic.twitter.com/zAFiVGiahX / X”

What do you think of our latest jersey addition? 🤤 Huge thanks to SILON for supporting us on our way to the world baseball elite! ✊🏻#baseballczech 📸 Tomáš Icík pic.twitter.com/zAFiVGiahX

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..