MBMLB

MLB uznala statistiky Negro Leagues a mění se tím i historické rekordy

Středa 28. května 2024 vstupuje do historie MLB jako den, kdy se významně změnily historické statistiky. Nejlepší liga světa totiž do nich azhrnula také statistiky segregovaných Negro League.

Komisař Rob Manfred se nechal slyšet, že jde o „dlouho opožděné uznání“ a přiznal status Major League sedmi profesionálním ligám Negro Leagues, které fungovaly mezi lety 1920 a 1948. Toto rozhodnutí znamená, že přibližně 3 400 hráčů Negro Leagues z tohoto období je oficiálně považováno za hráče Major League, a jejich statistiky a záznamy se stávají součástí historie Major League.

„Všichni z nás, kteří milují baseball, už dlouho vědí, že Negro Leagues vyprodukovaly mnoho z nejlepších hráčů našeho sportu, inovace a triumfy na pozadí nespravedlnosti,“ řekl Manfred ve svém prohlášení. „Jsme nyní vděční za to, že můžeme počítat hráče Negro Leagues tam, kam patří: jako hráče Major League v rámci oficiálního historického záznamu.“

Těchto sedm lig jsou Negro National League (I) (1920-31), Eastern Colored League (1923-28), American Negro League (1929), East-West League (1932), Negro Southern League (1932), Negro National League (II) (1933-48) a Negro American League (1937-48). Tyto ligy dohromady vyprodukovaly 35 členů Síně slávy a výsledkem rozhodnutí MLB je, že legendy Negro Leagues jako Josh Gibson, Oscar Charleston a Cool Papa Bell dosáhly statusu Major League, který jim byl odepřen během jejich života kvůli nespravedlnosti segregace.

Rozhodnutí zohlednilo diskuse s Národní baseballovou síní slávy a muzeem, studii z roku 2006 skupiny Negro League Researchers and Authors Group a rozšiřující se historický záznam statistik Negro League, mezi dalšími faktory. Ve svém oznámení MLB zvláště ocenila historika Larryho Lestera, spoluzakladatele Negro Leagues Baseball Museum v Kansas City, stejně jako Garyho Ashwilla, Scotta Simkuse, Mika Lynche a Kevina Johnsona za jejich tvorbu databáze Seamheads’ Negro Leagues, která spojila noviny, zápisníky, fotoalba a mikrofiše, aby poskytla nejkompletnější statistický záznam Negro Leagues až do dnešního dne.

V rámci rozhodnutí začaly MLB a Elias Sports Bureau — oficiální statistik MLB — proces revize, aby určili plný rozsah dopadu tohoto označení na záznamy a statistiky. V rámci tohoto procesu budou konzultováni historici a další odborníci.

Změna statusu Negro Leagues byla uvítána prezidentem Negro Leagues Baseball Museum Bobem Kendrickem. „Pro historickou hodnotu je to nesmírně důležité,“ řekl Kendrick. „Po setkání s tolika hráči Negro League nikdy nečekali, že by je Major League Baseball musela potvrdit. Ale pro fanoušky a kvůli historické hodnotě to významné opravdu je. Takže jsme s tímto oznámením velmi spokojeni. A pro nás to dodává další důkaz o tom, jak významné byly Negro Leagues, jak na hřišti, tak mimo něj.“

Podobně jako černým hráčům bylo dlouho odepíráno právo hrát v Major League před příchodem Jackieho Robinsona v roce 1947, těm, kteří se účastnili Negro Leagues, bylo dlouho odepíráno toto označení.

V roce 1968 byla svolána zvláštní komise MLB pro baseballové záznamy tehdejším komisařem Williamem Eckartem, aby určila, které minulé profesionální ligy by měly být zařazeny vedle Americké ligy a Národní ligy jako Major Leagues v prvním vydání „The Baseball Encyclopedia.“ Komise nakonec dospěla k závěru, že Americká asociace (1882-91), Unie asociace (1884), Hráčská liga (1890) a Federální liga (1914-15) kvalifikovaly.

V té době nebyly Negro Leagues ani zvažovány pro zařazení, podle Johna Thorna, oficiálního historika MLB.

„Nebylo žádné veřejné pobouření,“ řekl Thorn pro MLB.com. „Připomíná mi to název knihy Ralpha Ellisona ‚Neviditelný muž.‘ Problém nebyl ani vnímán jako existující. Není to tak, že by někdo v místnosti vznesl otázku a byla zamítnuta z historických nebo technických důvodů. Prostě se o tom nemluvilo.“

Díky zařazení Negro Leagues dochází také ke změně lídrů některých statistik. Jednou z nejvýznamnějších je posun Joshe Gibsona na první místo pálkařského průměru s hodnotou .372. Překonal tak legendárního Ty Cobba, jemuž mnozí historici příčítají rasistické názory a odmítání hrát s hráči tmavé pleti. Gibson je nyní také hráčem s nejvyšším pálkařským průměrem v sezóně, když v roce 1943 dosáhl hodnoty .466. Kvůli jeho kvalitám se o něm v minulosti mluvilo jako o “Černém Babe Ruthovi.” Jeho současníci předpokládali, že by to mohl být právě on, kdo prolomí bariéry a stane se prvním hráčem černé pleti v MLB. Nakonec se tak stalo až v roce 1947, kdy toto tabu prolomil Jackie Robinson.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..