ČeskoMB

Martin Gieci: Nečekaná opora brněnských Hrochů

Hroši Brno v posledních měsících přivedli několik zvučných jmen, ale jedno z těch méně známých jim přináší hodně kvalitní práce. Řeč je o slovenském reprezentantovi Martinu Giecim, který v offseason do Brna přestoupil z bratislavského Apolla.

Pro vedení Hrochů nebyl mladý nadhazovač neznámou, protože v klubu již v minulém roce působil, když hostoval v prvoligovém „béčku“, které nese název Hippos. Ačkoliv měl slovenský baseballista v 21.1 odházených směnách ERA 5.91, tak v Brně v něm viděli potenciál a jeho příchodem zabrali jedno místo pro legionáře na soupisce.

Martin Gieci se klubu za důvěru odměnil výbornou prací. V První lize byl letos nejlepším nadhazovačem základní části, když měl v 26 odházených směnách ERA 0.35 a 44 strikeoutů. Také v Extralize patří mezi nejlepší nadhazovače, když v 19 směnách dosáhl ERA 1.89 a 22 strikeoutů.

Co hledat za tímto jeho progresem? Martin dává velký kredit trenérovi nadhazovačů Hrochů. „John Hussey má na mém zlepšení obrovskou zásluhu. Dělá nám skvělý program, dohlíží na nás a vždy nám radí ty správné věci, které můžeme zařadit do naší hry a předvést pak na kopci. Baví mně s ním pracovat. Je to skvělý člověk. Je to velká čest s ním pracovat,“ řekl pro náš web.

Kdo viděl zápasy, do nichž Gieci nastoupil, tak zaregistroval jeho nebezpečný slider, kterým nedává pálkařům šanci. Ten je tak jeho hlavní zbraní, což potvrzuje sám hráč. „Slider se stal mým nadhozem číslo jedna, kterému věřím.“

Hroši by rádi letos zaútočili na mistrovský titul. Těsně před reprezentační pauzou tak v týmu přibyla nová posila ze zahraničí Mexičan Ivan Zavala. Ten je také novým spolubydlícím Martina Gieciho a nově tak může čerpat z rad dalšího velmi zkušeného spoluhráče. „Ivan je zlatý. Bydlíme spolu. Je to takový velký plyšový medvěd. V Hroších jsem mu to již ukázal, jak tam věci chodí a rozumíme si i navzdory jazykové bariéry. Našli jsme si symbiózu. Učí mně tipy a triky kolem nadhazovaní. Myslím, že bude dobrá posila pro náš tým,“ říká Martin Gieci.

Martin Gieci v zápase ME 2021 © Pavol Teslík

V slovenském národním týmu nechyběl jednadvacetiletý nadhazovač ani na uplynulém Pražském baseballovém týdnu. V dresu Slovenska ale hrál nejen na kopci, ale také v poli a chodil na pálku. Stejně tak, jako v První lize v dresu Hippos (kde má mimochodem také slušná čísla). Pokud se jej ale zeptáte, kterou pozici má nejraději, tak má jasno. „Určitě nadhoz. Přirostl mi k srdci. Je to mé místo na hřišti, kam patřím.“

Protože Martin Gieci v posledních dvou letech působil v slovenské lize, První lize i Extralize, nejde se nezeptat na rozdíl v kvalitách těchto tří soutěží. „Od minulého roku je tam velký rozdíl v kvalitě První ligy. Ta se posunula nahoru. Některé týmy mají hodně kvalitní cizince. Už je tam potřeba na kopci přitlačit. První liga mně baví. Mezi Extraligou a První ligou je stále rozdíl, ale již ne tak velký, jako v minulosti,“ srovnává dvě nejvyšší české ligy. Pokud jde o slovenskou ligu, tak ji řadí kvalitou spíše ke druhé nejvyšší soutěži v Česku. „Některé týmy Slovenské ligy by porážely týmy v První ligy. Pak jsou tam týmy, které kvalitu tak velkou nemají, a proto Apollo s Trnavou na Slovensku tak dominují,“ říká na závěr našeho povídání.

Hroši se i díky výkonům slovenského nadhazovače před reprezentační přestávkou vyhřívali na prvním místě extraligové tabulky. Nicméně jejich náskok před čtveřicí Eagles, Draci, Arrows a Nuclears není nikterak velký a brněnský tým bude potřebovat, aby Martin Gieci i nadále předváděl stejné výkony, jako v první polovině sezóny.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..