MBMLB

MLB: Dodgers chybí jedna výhra. Walk-off Clevelandu

Playoff severoamerické MLB pokračovalo ve čtvrtek dalšími dvěma zápasy. Nejdříve neuvěřitelným duelem v Clevelandu, následně jednoznačnou výhrou Dodgers v New Yorku.

Dva dlouhé odpaly zachránily sezónu Cleveland Guardians a jsou stak tále ve hře v Americké lize (ALCS) díky dvoubodovému homerunu ve spodní části deváté směny od Jhonkensyho Noela, který vyrovnal skóre. O směnu později následoval David Fry s dalším dvoubodovým homerunem, což přineslo Clevelandu vítězství 7-5 v 10 směnách proti New York Yankees ve 3. zápase ve čtvrtek večer na Progressive Field.

Guardians se probudí v pátek ráno s nadějí, že stále mají šanci v ALCS, přestože byli jen jeden aut od toho, aby prohrávali v sérii 0-3, což by bylo téměř nepřekonatelné. Namísto toho Yankees vedou sérii 2-1, a přestože jejich silnější nadhoz stále živí naději na první vítězství v AL od roku 2009, situace se právě stala mnohem zajímavější.

Fryův druhý důležitý homerun v této sezóně – první odpálil ve 4. zápase divizní série AL, čímž otočil průběh série – znamenal vítězství proti Yankees a nadhazovači Clayi Holmesovi, druhému dříve neporazitelnému newyorskému nadhazovači. O směnu dříve to byl closer Luke Weaver, kdo povolil dvoumetový odpal Laneovi Thomasovi, čímž dal Guardians šanci v deváté směně, než Noel – kterému přezdívají „Velké Vánoce v Clevelandu“ – odpálil míč 404 stop daleko a vyrovnal skóre.

To vše přišlo jen směnu poté, co Aaron Judge odpálil homerun, kterým nejprve vyrovnal skóre a poté poslal Giancarlo Stanton Yankees do vedení proti closerovi Emmanuelu Clasemu, který za celou sezónu povolil pouze dva homeruny. Nicméně Noelova rána vymazala Claseho slabý výkon v deváté směně spolu s chybným zahráním rundownu, které umožnilo skórovat pojistný bod.

Čtvrtý zápas série se odehraje již v pátek večer, kde se Yankees spoléhají na nováčka Luise Gila, zatímco Cleveland bude hrát bullpen game. Pokud by se povedlo Guardians srovnat sérii, tak to bude ještě velmi napínavý souboj o postup do Světové série.

Dodgers chybí poslední krok

Snová sezóna New York Mets oficiálně ještě neskončila, ale pocitově už je tomu tak. Los Angeles Dodgers totiž opět zmařili naděje Mets, když ve čtvrtek večer vyhráli 10-2 a ujali se vedení 3-1 ve finálové sérii Národní ligy (NLCS).

Dodgers jsou jen jedno vítězství od postupu do Světové série, kde budou čekat na vítěze série Americké ligy (ALCS) mezi New York Yankees a Cleveland Guardians.

Mets, kteří v závěru sezóny dosáhli na bilanci 67-40 a proklouzli do play-off, teď potřebují zázrak víc než kdy dřív. „Ukázali jsme po celý rok, že máme tým, který je odolný,“ řekl manažer Mets Carlos Mendoza. „Mají tu vnitřní sílu. Bojují a nevzdávají se. Budou pokračovat ve hře.“

Přesto neprokázali žádné známky toho, že by měli ještě šanci udělat z této série dramatický souboj. Jednoduše řečeno, Dodgers jsou příliš silní, příliš trpěliví a příliš talentovaní pro Mets.

Když to není Shohei Ohtani, který odpálí homerun hned na začátku zápasu a ukončí svou sérii 0-22 na pálce s prázdnými metami, je to Mookie Betts, který zaznamená 4-6 na pálce, včetně homerunu a čtyř RBI.

Pokud to nejsou dva MVP hráči, pak je to Max Muncy, který se dostal na metu ve dvanácti stavech na pálce v řadě a vytvořil tak rekord v play-off.

Když to není útok, který vybojoval 31 volných met – což je nejvíc v prvních čtyřech zápasech série v historii play-off – jsou to nadhazovači, kteří nedávají soupeři žádné šance.

„To je to, co z nich dělá tak dobrý tým v útoku,“ řekl Mendoza. „Mají kontrolu nad strikezónou.“

Nadhazovač Dodgers Yoshinobu Yamamoto vyřadil strikeoutem osm pálkařů za pouhé 4.1 směny, opustil zápas s vedením 5-2 a bullpen znovu naprosto dominoval.

Dodgers mají nyní proti Mets od května bilanci 7-1, přičemž je přehráli se skóre 58:12. Pokud je pro Mets nějaká útěcha, alespoň nebyli potřetí v této sérii vymazáni s nulou.

Mets měli mít výhodu, momentální sílu a silné startující nadhazovače. Jenže místo toho Dodgers zničili jejich rotaci. Pouze jeden startující nadhazovač Mets vydržel na hřišti déle než pět směn. Tentokrát byl obětí veterán Jose Quintana, který odházel jen 3.2 směny.

Quintana byl jedním z nejlepších nadhazovačů Národní ligy za poslední dva měsíce. Ve svých posledních osmi startech měl vynikající ERA 0.57. Od 20. srpna umožnil v šesti startech v základní části a dvou v playoff jen tři body v 47.1 odházených směnách.

A ve čtvrtek večer? Dodgers na něj získali pět bodů, když se ujali vedení 5-2 díky dvoubodovému odpalu Betts ve čtvrté směně.

Šance Mets na postup do Světové série jsou nyní hodně nízké. „Je to výzva,“ přiznává Mendoza, „mají opravdu dobrý tým. Opravdu dobrý tým.”

Dokáží se ještě Mets zvednout? Nebo jim dalším zápasem skončí letošní sezóna?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..