MBMLB

Ohtaniho míček se prodal za rekordní cenu

Pamatujete si ještě na letošní padesátý homerun Shoheie Ohtaniho? Tak právě tento míček se v úterý vydražil a prodal za rekordní sumu 4 392 000 amerických dolarů. Překonal tak míček Marka McGwirea, který znamenal jeho 70. homerun v sezóně 1998 a prodal se za 3 005 000 dolarů.

Aukce odstartovala již 27. září a byla otevřena veřejnosti. Po jejím konci v 10:00 Eastern Time aukční síň Goldin dala možnost ještě přihazovat lidem, kteří předtím měli alespoň jeden příhoz.

„Shohei Ohtani se tímto baseballovým míčkem zapsal do historie a nyní, s nejvyšší prodejní cenou za jakýkoli prodaný míč, se tento legendární kus sportovních memorabilií znovu zapsal do historie,“ uvedl v prohlášení Ken Goldin, zakladatel a generální ředitel společnosti Goldin. “Obdrželi jsme nabídky z celého světa, což je důkazem významu tohoto ikonického sběratelského předmětu a vlivu Ohtaniho na sport, a jsem nadšený z vítězného dražitele.”

Japonská megastar tímto 50. homerunem v sezóně 19. září v Miami vytvořila nový rekord, když Ohtani se jako první stal členem klubu 50/50 (HR/SB). Zároveň v tomto utkání vytvořil rekord Dodgers s 10 RBI, když odpálil celkem 3 homeruny a zaznamenal 6 hitů.

Vzhledem k vysoké hodnotě a širokému zájmu o míč se v době zahájení aukce objevily dva soudní spory kolem míčku. 25. září podal Max Matus, 18letý fanoušek Marlins, žalobu na Chrise Belanskiho a tvrdil, že ho Belanski napadl, aby mu vytrhl míč z ruky poté, co dopadl na tribunu v loanDepot Park. O několik dní později další fanoušek, Joseph Davidov, podal samostatnou žalobu proti Matusovi i Belanskému, přičemž tvrdil, že měl míč v držení dříve, než se dostal k jednomu z nich a ztratil nad míčem kontrolu, až když „neznámý fanoušek“ skočil na Davidova a „ zaútočil na něj a způsobil, že se míč 50/50 uvolnil a převalil se do rukou obžalovaného Chrise Belanského.“

Matušovy a Davidovovy stížnosti byly později upraveny tak, aby jako obžalovaného označili Christiana Zaceka, nikoli Belanského. Podle Zacekova právního týmu původní žaloby jmenovaly nesprávnou osobu. Obě žaloby zůstávají otevřené. Všechny strany zúčastněné v obou případech však souhlasily s tím, že podle eBaye, který Goldin vlastní, umožní aukci Goldin pokračovat podle plánu. Rozhodnutí soudního sporu určí, které strany získají podíl na výtěžku dražby.

Rekord na dlouho?

Jak dlouho vydrží tento rekord? Je možné, že velmi dlouho. Ano, dosáhnout na metu 50/50 je skvělé, ale rozhodně to není natolik impozantní, jako překonat rekord v počtu homerunů za sezónu. Dá se tedy říct, že pokud Ohtani odpálí 74 homerunů v sezóně, tak dosavadní rekord určitě padne. Případně walk-off homerun v sedmém finále Světové série proti New York Yankees. Ale to už předbíháme… nebo ne? Kolik jste ochotni nejvíce zaplatit za jeden baseballový míč vy?

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..