ČeskoMB

Trevor Bauer: V MLB zatracen, v Mexiku milován. Nyní nastoupí proti českým hvězdám

Píše se rok 2020, který se do světových dějin významně zapsal zejména pandemií nového koronaviru Covid-19. V baseballovém světě ale již nějakou dobu zářila trojka MLB draftu z roku 2011 nadhazovač Trevor Bauer. Eso Cincinatti Reds totiž získalo CY Young Award pro nejlepšího nadhazovače Národní ligy a proto není divu, že v zimě po něm sáhlo vedení Los Angeles Dodgers, aby je dotáhl k titulu. O čtyři roky později je ale vše jinak.

Bauer v Kalifornii podepsal tříletý kontrakt v hodnotě 102 milionů dolarů, ale vědomí se jeho komplikované povahy, ve smlouvě byla možnost ukončit smlouvu po roce 2021 a 2022. Již v průběhu jeho námluv s New York Mets se totiž diskutovalo o jeho kontroverzích na jeho sociálních sítích, kde je hodně aktivní. Navíc se začaly objevovat první zprávy a obvinění z obtěžování na internetu. Jenže jeho hráčské kvality nakonec vedení Dodgers přesvědčily, aby s ním pdoepsali smlouvu.

Již v červenci však vše šlo samospádem. MLB udělila Bauerovi administrativní volno a zahájila interní vyšetřování kvůli obvinění ze sexuálního napadení. To mělo být dočasné a v září měl Bauer již znovu nastoupit do zápasu, s čím počítal také samotný klub. Jenže 10. září MLB a Hráčská unie prodloužili jeho volno až do konce sezóny a začaly se objevovat první hlasy, že si Bauer již nikdy v MLB nezahraje.

Celé šetření MLB skončila vyjádření komisaře Roba Manfreda 29. dubna 2022, kdy oznámil, že Bauer bude suspendován na neuvěřitelných 324 utkání. To by znamenalo, že si nezahraje kompletní dvě sezóny a dodnes je to nejdelší udělený trest aktivnímu hráči (pokud nepočítáme Black Sox tedy). S tím ale BAuer nesouhlasil a odvolal se, aby mu arbitr v prosinci zkrátil trest na 194 utkání. To by znamenalo, že by si mohl v MLB zahrát již v roce 2023. To se ale nestalo, protože Dodgers mu v lednu vypověděli smlouvu. A navzdory očekáváním některých fanoušků mu žádný jiný tým nový kontrakt nenabídl.

Japonská štace

Ačkoliv Bauer dělal co mohl, aby kluby přesvědčil k podpisu smlouvy, tak v USA se z něj stala person non-grata. Naopak mimo Spojené Státy o něj zájem byl a jeho první krok zamířily trochu překvapivě do Japonska, kde se domluvil s týmem Yokohama BayStars. V jejich dresu nastoupil v květnu k prvnímu zápasu po dlouhých 22 měsících a nakonec v 19 zápasech zaznamenal 10 výher a ERA 2.76. Jeho hvězda tak začala opět stoupat.

Jenže nebyl by to Trevor Bauer, kdyby se znovu nezapletl do nových kontroverzí. V lednu 2024 totiž podpořil amerického vojáka, který byl propuštěn z japonské vazby, kde si odpykával tříletý trest za usmrcení místní ženy a jejího syna při autonehodě. Tím si znepřátelil také jinak jemu nakloněné japonské fanoušky a jeho další účinkování v NPB již nepřicházelo v úvahu.

Hráčem roku v Mexiku

Navzdory tomu bylo jasné, že hráč jeho kvalit bez angažmá nezůstane. V březnu letošního roku se tak upsal mexickému celku Diablos Rojos (v překladu červeným Ďáblům). Hned po úvodních startech se stal miláčkem fanoušků, když ve druhém startu s devíti strikeouty v řadě dokonce vyrovnal rekord LMB. V červnu pak s 19 strikeouty v utkání vytvořil nový rekord soutěže a všichni čekali, co ještě tento Američan předvede.

Jenže následně přišel šok. Bauer na svém YouTube kanálu oznámil, že se potýká s vážnější nemocí. Ačkoliv média nejdříve spekulovala o choleře, nakonec mu byla potvrzena ulcerózní kolitida, neboli chronický vředový zánět tlustého střeva. V prvních dnech léčby se však u něj vyvinula částečná paralýza a necitlivost dolních končetin. V srpnu proto podstoupil vyšetření v Arizoně, kde mu byl diagnostikován vzácný Guillanův-Barrého syndrom, kdy imunitní systém napadá vlastní nervy, což může vést i k ochrnutí. Naštěstí byl tento problém zjištěn brzy a Bauer mohl okamžitě započít imunoglobulinovou terapii.

Na baseball ale nezanevřel a ačkoliv nestihl první kolo playoff LMB a nakonec Rojos dopomohl k 17. titulu v soutěži. Kdo sleduje jeho sociální sítě, tak rozhodně mohl vidět, že si Bauer po čase znovu baseball užívá. To nakonec potvrdil sám v jednom z rozhovorů pro mexická média. „Podpora organizace Diablos, hráčů, spoluhráčů a všech v organizaci pro mě byla docela důležitá. Letos jsem tak trochu znovu objevil lásku ke hraní baseballu.”

V hlasování o nejlepšího nadhazovače LMB pak neměl konkurenci, když dostal celkem 94 hlasů. Jen pro ilustraci, druhý v hlasování Zac Grotz jich dostal 9.

Vyzve české hráče

Ač je dodnes mnohými milován a jinými zatracován, dokáže Trevor Bauer stále poutat pozornost fanoušků na celém světě. A že má jeho jméno zvuk dokazuje i nadcházející dvojzápas českého národního týmu proti Švýcarsku. Důkazem budiž, že se duel, v němž má nastoupit proti Česku, okamžitě vyprodal (na sezení) a na první zápas je stále možné ještě najít volné vstupenky.

“Je to jeden z nejlepších nadhazovačů na světě, takže je to pro mně čest házet proti němu. Jsem jeho obrovský fanoušek. Sleduji videa, která vydává na YouTube a dost jsem se od něj naučil. Moc se na to těším. Je kvalitní nadhazovač a naši pálkaři budou mít co dělat. Bude to pro ně skvělá zkušenost a možnost připravit se na japonské nadhazovače,” nechal se slyšet startér českého celku Daniel Padyšák.

Jak to s míčem umí se tak můžou fanoušci přesvědčit v neděli od 14:00 na Eagles Parku. Pokud přeci jen na zápas nemůžete přijít osobně, duel nabídne ve vysílání ČT Sport Plus a také baseballczech.tv.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..