MBMLB

Vstupu do Síně slávy se nedočkal! Zemřel král odpalů Pete Rose

4256. Přesně tohle číslo svítí u jména Pete Rose v kolonce hitů a dodnes nikdo tento počin nedokázal překonat. Navzdory tomu se legenda Cincinnati nedočkala uvedení do baseballové Síně slávy v Cooperstownu. A již se jí také nedočká. V pondělí totiž Rose ve věku 83 let odešel z tohoto světa.

Ačkoliv je Rose baseballista s nejvíce odpaly v MLB, tak od roku 1989 mu byl udělený doživotní zákaz působit ve strukturách organizací MLB. Důvod? Provinil se proti jednomu z nejposvátnějších pravidel sportu. Sázel na vlastní tým. A to MLB po skandálu s Chicagem White Sox ve Světové sérii 1919 nemilosrdně trestá.

Zprávu o jeho úmrtí potvrdil klub Cincinnati Reds, v jehož dresu odehrál většinu ze svých 24 let v soutěži. A ve městě je dodnes považován za ikonu a legendu. Pokud budete hledat velký počet hlasů pro zvolení Rose do Síně slávy, běžte právě do Cincinnati.

Samotný Pete Rose dlouhá léta bojoval o to, aby mohl být zařazen do Síně slávy. „Nejtěžší věc ve sportu je trefit baseballový míček, a to se mi povedlo více než komukoli v historii,“ řekl v čtyřdílném dokumentu Charlie Hustle: Vzestup a pád Peta Rose v produkci HBO, který můžete shlédnout ve službě Max.

Kontroverzní Pete Rose dlouho odmítal přiznat vinu a až v roce 2004 v knize “My prison without bars” poprvé potvrdil, že MLB měla pravdu a on sázel i na zápasy Reds. O deset let později navíc na svém eshopu spustil prodej podepsaných míčů, na nichž sám rukou napsal: “Sorry I Bet On Baseball” (Promiňte, že jsem vsázel na baseball). Podle jeho slov byl o tyto míčky obrovský zájem a prodal jich tisíce kusů. Jeden za cenu 175 dolarů.

Mnozí fandové baseballu Rosovi vyčítají také další moment. Ten přišel při All-Star Game v roce 1970, kdy při kolizi na první metě nešetrně srazil Raye Fosse. Ten posléze tvrdil, že po tomto tvrdém nárazu již jeho hra nebyla tím, co předtím. „Všechno to změnilo,“ řekl Fosse pro New York Times v roce 2012. „Nemohl jsem máchat pálkou. Mohl jsem trefit 30 homerunů za rok? To se nikdy nedozvíme. Při čekání na míč jsem byl naprosto zranitelný a on se rozhodl to udělat.”

Naopak Rose měl velmi zajímavé vysvětlení, proč do toho šel tak naplno, i když se jednalo o exhibiční utkání. “Můj otec byl na zápase,’ řekl Rose pro Cincinnati Post v roce 1989, “a kdybych hrála jako padavka, čekal by venku, aby mě sakra nakopal.”

Ať už jsou názory na osobnost Petea Rose jakékoliv, jedno mu nemůžeme vzít. Opravdu baseball miloval a jeho rekordní zápis jen tak nikdo nepřekoná. Také je možné, že jeho záliba v sázení byla spíše nemocí a místo odsouzení si zasloužil pomoc. V dnešní době by se možná dočkal zařazení do jednoho z asistenčních programů pro hráče. Z optiky tohoto pohledu by Rose v Síni slávy chybět neměl. A možná nyní po jeho smrti se ho dočká in memoriam.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..