Ostatní

Héctor Espino: Velký hráč s mexickým srdcem

 

Dnes vám přináším další část z připravované knihy. Tentokrát se podíváme na hráč, o kterém jste možná nikdy neslyšeli. Je čas to napravit.

 

V Mexiku koluje jeden vtip.

Héctor Espino dorazí k nebeské bráně a protože jej Svatý Petr nepozná, tak se ptá Boha, co s ním má dělat. Načež mu Bůh odpoví: „Nebuď zbabělec a nadhoď mu.“

 

Našinci možná tento vtip přijde jako úplně nesmyslný, ale ten vtip jen dokazuje, jakou má Héctor v Mexiku pověst. Tento pravděpodobně nejlepší baseballista mexické historie a dle mnohých jeden z nejlepších pálkařů všech dob, nastupoval v mexických soutěžích od roku 1960 až do roku 1984. Za tu dobu odpálil 755 až 796 homerunů v profesionálních soutěžích.

 

Héctor Espino Gonzalez, jak zní celé jeho jméno, se narodil ve městě Chihuahua v roce 1939. V rodném městě Héctor následoval starší bratry a pravidelně s nimi chodil na místní hřiště zahrát si baseball. Již tam přeukazoval obrovský talent, když byl o hodně lepší než ostatní kluci. Samozřejmě jeho talent nemohl být nepovšimnut a tak se Héctor vypracoval a ankoec dostal příležitost také v USA. Tam však odehrál pouhých 32 zápasů v Triple-A a pak se vrátil zpátky do Mexika. Existuje mnoho teorií, proč dal tento talentovaný Mexičan domovu před Spojenými Státy. Mluvilo se o jeho patriotismu nebo o tom, že si v Mexiku vydělá víc peněz (ano, v té době si hraním baseballu vydělal víc v Mexiku, než by dostal v USA). Někteří také říkali, že se v Jacksonvillu potýkal také s rasismem, jenže tuto varianti víceméně popřela jeho manželka. Na tuto záhadu asi jen těžko nalezneme odpověď.

 

Také se jen můžeme dohadovat, jakých čísel by dosáhl, pokud by hrál baseball ve Spojených Státech. Mike Brito, jenž pracoval pro Dodgers jako skaut v Mexiku a kromě jiných pro ně objevil třeba Fernanda Valenzuelu, měl pro Héctora pouze slova chvály. „Myslím, že to byl jeden z nejlepších pálkařů, který kdy hrál baseball,“ řekl na adresu Espina. „Naneštěstí nikdy nehrál ve Spojených státech. Jsem přesvědčený, že by měl úspěšnost přes .300. Měl spoustu talentu.“

 

Héctor nakonec odehrál celou kariéru v Mexiku a pokud se chceme dopočítat přesného čísla jeho homerunů, tak trochu narazíme. Liga Mexicana de Pacifico hraná v zimním období deklaruje, že za 24 sezon v ní Héctor zaznamenal 299 homerunů. Pokud se však podíváme do statistik v Mexické baseballové Síni Slávy, tak má v této soutěži zapsaných 310 homerunů. V letní mexické baseballové lize přidal dalších 453, čímž bychom se dostali na číslo 752 resp. 763. Nesmíme zapomenout na tři, které jako mladík odpálil v Triple-A v dresu Jacksonvillu. Takže jestli jich bylo 755 nebo 766, možná není ani tak podstatné. Vždyť slavný Babe Ruth jich měl pouhých 714, Hank Aaron se zastavil na čísle 755 a Barry Bonds jich měl 762. Mexičtí historici ještě připočítavají dalších 24 homerunů, které Héctor odpálil v mexické nižší soutěži, čímž by atakoval magickou osmistovku. Tu jako jediný profesionál pokořil pouze Sadaharu Oh, který hrával ve stejné době jako Espino.

 

V určitém momentu jeho kariéry mu lidé začali říkat „Mexický Babe Ruth“. Dle pamětníků však jeho styl hry spíše připomínal Hanka Aarona. Pálil hodně line drivů a jen málokdy odešel z pálkařského boxu se strikeoutem.

 

Navzdory velké popularitě byl Héctor uzavřený a moc toho nenamluvil. „Héctor s nikým nemluvil,“ vzpomínal na něj Paquín Estrada, jenž proti němu odehrál spoustu zápasů. „Ne proto, že by nechtěl. On byl jednoduše takový.“ O Héctorovi bylo známo, že miloval svou rodinu a proto jej hodně zasáhla smrt jeho dcery v roce 1995. Od té doby to již nebyl ten starý známy Héctor Espino a povídá se, že to bylo jedním z hlavních důvodů jeho smrtelného infarktu o dva roky později. Pro mexické baseballové fanoušky však zůstane stále živ v jejich srdcích a vzpomínkách. Dnes již mu nikdo neřekne jinak než „Don Héctor“.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..