Ostatní

Zimbabwe se stává další baseballovou zemí

zimbabwe baseball

Před několika dny mne oslovil s žádostí o spolupráci Winmore Mubariri ze Zimbabwe. Winmore je zakladatelem Harare Metropolitan Baseball Association, která se snaží rozšířit baseball v této africké zemi.

 

"Snažíme se rozšířit baseball v Zimbabwe," napsal mi v rámci společné debaty. "Vše děláme s minimem finančních prostředků a tak jde rozvoj jen pomalu." Začátky baseballu v Zimbabwe hodně připomínají dobu nedávno minulou, kdy se i v naši zemi tento nádherný sport jen pomalu rozšiřoval. V Zimbabwe zatím nenajdete žádné baseballové hřiště. "Zatím nemáme pravé baseballové hřiště," přidává Winmore. "Musíme si vystačit s fotbalovými hřišti." I proto se snaží oslovit různé zahraniční subjekty s žádostí o pomoc.

"Již se nám povedlo domluvit spolupráci se čtyřiceti základními školami a dvaceti středními školami. Navíc již díky naši práci vzniklo prvních pět klubů. Máme již plán na vybudování našeho vlastního baseballového hřiště a kanceláře pro naši organizaci. Také bychom si rádi zakoupili laptop pro administrativní činnost. Nejvíce nám však schází zařízení, finanční prostředky a oblečení. I to je důvod, proč hledáme pomoc také v zahraničí," dodává Winmore.

Asociace má také vlastní webové (http://hmba.co.zw/) a facebookové stránky. Pokud by někdo chtěl jakkoliv pomoct, tak se může obrátit přímo na Winmora, který rád zodpoví na jakýkoliv dotaz a autor článku má k dispozici jeho kontakt.

Na závěr povídání mi Winmore sdělil také svůj tajný sen. "Bylo by skvělé, kdyby tady přijel na přátelský zápas nějaký český tým. Mohl byste je k nám pozvat? My věříme, že nic není nemožné," napsal na závěr. Projekt Milujeme Baseball bude určitě rozvoj baseballu v této africké zemi sledovat a průběžně vás o něm informovat.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..