Ostatní

Vyjádření CEB k Evropské lize

logo_A

V posledním článku o Evropské lize jsme se zaobírali tím, jestli má CEB zájem o zánik soutěže. Obrátili jsme se proto na samotnou asociaci a požádali ji o odpověď na naše dotazy. Ve čtvrtek jsme v emailu našli odpovědi a ty vám teď přinášíme.

 

V prvním dotazu jsme se ptali, proč CEB nechce dovolit hráčům L&D Amsterdam hrát za mateřský klub Evropský pohár (hraný pod hlavičkou CEB) a v rámci hostování v týmu Amsterdam Evropskou ligu.

"Ne CEB, ale tým L&D Amsterdam stáhl své hráče z Team Amsterdam protože jejich nastoupení by mohlo být v rozporu s pravidly CEB a nemohli by nastoupit v Champions Cup."

Druhý dotaz byl zaměřený na samotnou soutěž a ptali jsme se proč ji CEB více nepodporuje.

"Podporujeme jakoukoliv baseballovou aktivitu v Evropě, ale podle stanov platných pro všechny naše členy může být Evropská liga aktivní pouze pod záštitou CEB. V této věci bychom ještě rádi diskutovali a setkali se se zástupci Evropské ligy. CEB má dlouhodobé dohody s aktivitami MLB, MLBI, WBSC, IOC, NOCs, Littlle league , Pony a ISG."

Co z toho vychází? Vyjádření CEB, ačkoliv ji silně diplomatické, ukazuje, že budoucnost Evropské ligy je možná pouze s jejich spoluúčastí. CEB si uvědomuje svou sílu a spolu Holandskou asociací vytvářejí na organizátory Evropské ligy velký tlak. Dovolím si říct, že ti budou muset rezignovat a nakonec přistoupit k určité variantě spolupráce. Opět se tady dá zmínit případ hokejové Ligy mistrů, která je akciovou společností a zakládající týmy vlastní 63% akcíí. Ty zbylé jsou rozdělené mezi národní svazy a IIHF. Na podobném princípu si umím představit fungování Evropské ligy, které by možná tato spolupráce prospěla při shánění sponzorů. Otázny je však postoj jednotlivých asociací, hlavně holandské. Ta je evidentně obrovským nepřítelem soutěže. Co za tím vězí, o tom se můžeme pouze dohadovat.

Každopádně Evropskou ligu čeká ještě těžký boj o své místo. Jsem však přesvědčený (a odehrané zápasy mi dávají za pravdu), že Evropská liga je rozhodně krokem vpřed pro celý evropský baseball.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..