Česko

Kouzlo pátých zápasů

Kteří fanoušci se letos budou radovat z titulu? Foto: Matěj Langer
Kteří fanoušci se letos budou radovat z titulu? Foto: Matěj Langer

Stejně jako poslední dvě finálové série, tak i ta dnešní dospěla až do rozhodujícího pátého zápasu. Tedy do utkání, ve kterém jde o všechno. Kde každá chyba může znamenat velkou ztrátu. Do zápasu, kde po posledním autu pláčou obě strany – jedna štěstím, druhá zklamáním. Tyto zápasy jsou specifické a pojďme si připomenout všechny rozhodující zápasy naši extraligové historie od roku 1999.

2015: Draci Brno – Kotlářka Praha 1:3

Tento zápas ještě mají mnozí v živé paměti. Draci v této sérii vedli 2:1 na zápasy, když lépe zvládli první zápas v Praze. Do druhého poslali na kopec Martina Schneidera a mnoho lidí věřilo, že Brno bude radovat ze dvacátého titulu. Jenže pak přišli velké chvíle pražských nadhazovačů. Nejdříve v zápase číslo čtyři vymazal pálkaře Marek Minařík.

Do pátého Kotlářka trochu překvapivě poslala Honzu Nováka, který do té doby spíše zápasy dohazoval. A to se ukázalo jako důležitý moment. Pražští pálkaři se dokázali prosadit proti Petru Minaříkovi, který byl vystřídán již ve čtvrté směně. Za stavu 0-3 přišel na kopec Radim Chroust, a ten již držel pálku hostí bez bodu. Domácí se ale nedokázali prosadit až do deváté směny. V ní však přišel velký tlak Draků a chybělo málo, jeden povedený odpal a mohlo být vše jinak. Nakonec si hosté pomáhají double play a po chyceném odpalu Polanského se radují z prvního titulu.

Online přenos

2014: Draci Brno – Kotlářka Praha 2:1

To byl zápas. Kdo tehdy sledoval utkání na stadionu v Brně, tak se mu navždy vryl do paměti zákrok Přemka Chrousta, který Drakům zachránil titul. V tomto utkání rozhodovali maličkosti a možná i trochu štěstíčko. A právě zákrok Přemka je toho důkazem.

V osmé směně nejdříve Jackson Brebner odpálil trojmetový hit, kterým stáhl pro bod Barocha. Kotlářka se tak dotáhla na jeden bod a bez autu měla běžce na třetí metě. Pamatuji si atmosféru na MBS, kdy většina fanoušků Draků utichla a čekala na vyrovnávající doběh. Domácí stahují z kopce do té doby dominantního Schneidera a na kopec nastupuje Radim Chroust. Ten nejdříve strikeoutem vyřadil ze hry Jakuba Sládka. Kotlářka však stále měla šanci stáhnout druhý bod. Rubenagel Fuenmayor dokázal odpálit míč ke třetí metě, jenže tam stál připravený Přemek Chroust, který tygřím skokem míč zachytil a navíc vyautoval Brebnera na třetí metě. Neskutečný moment, který Drakům zachránil titul.

Online přenos

2010: Draci Brno – Technika Brno  9:2

Hodně zajímavá byla také finálová série 2010. Rivalita mezi Draky a Technikou již před sérii slibovala zajímavé boje. Po prvních dvou zápasech byla série vyrovnaná. Ve třetím pak Draci zvítězili na Kraví Hoře a byli krůček od obhajoby. Jenže v neděli v poledne Technika přetlačila Draky 2-1, ve fantastickém souboji nadhazovačů, který svedli Petr Minařík a Trevor Caughey. Rozhodující zápas se hrál ještě tentýž den na stadionu v Komárově, kdy Draci na kopec postavili Martina Schneidera a Technika Daniela Mráze. Draci však v tomto utkání pořádně zabrali a po výhře 9-2 se radovali z prodloužení vítězné série. Ta však měla skončit o rok později, kdy ji přerušili právě baseballisté Techniky.

Reportáž ČT

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..