Ostatní

Dostanou nás mladíci do elitní dvanáctky?

Česká baseballová asociace před rokem vyhlásila projekt "Road To Tokio", kterého vrcholem by měly být OH v Tokiu 2020. Právě kvůli nim se ukazuje, že každý mezinárodní turnaj bude pro Česko velmi důležitý. Nejen z důvodu sbírání zkušeností, ale také kvůli sbírání bodů do světového žebřičku.

 

V zákulisí baseballu se stále diskutuje, jaký bude způsob kvalifikace na OH 2020. Ačkoliv stále věříme, že se WBSC přikloní k evropské kvalifikaci, tak podle soukromých debat se zahraničními novináři se zdá, že jedinou kvalifikací bude turnaj Premier 12 v roce 2019. Těžko předvídat, jak to nakonec dopadne. Každopádně postup do nejlepší světové dvanáctky by byl pro český baseball obrovským úspěchem  a nyní jej má na dosah.

Připomeňme si, že Česku aktuálně patří čtrnáctá pozice s 1254. body. Na třináctou Austrálii však ztrácíme 301 bodů. Ty však můžeme uhrát na nejbližším MS U23 v Mexiku. Ale bude to každopádně velmi těžké. Jaké jsou možnosti? Pokud bychom opět skončili pátí, tak by Australané museli skončit na posledním místě.

Zajímat nás může také absence Dominkánské republiky a Porto Rika. Na první jmenovaný výběr ztrácíme pouze o čtyři body více, než na Austrálii a když připočtu body získané za přáteláky s Rakouskem, tak nám bude stačit sedmá příčka, abychom Dominikánce přeskočili. Na jedenácté Porto Riko již ztrácíme 505 bodů a pokud bychom se před něj chtěli dostat, tak musíme skončit na stupních vítězů. Tato varianta je hodně nepravděpodobná, ale ve sportu je vše otevřené. Desátá pozice Nizozemska je pro nás aktuálně nedosažitelná.

Výše jmenované možnosti jsou však z říše příjemných snů, ale naši kluci již mnohokrát ukázali, že se na velcích turnajích dokáží namotivovat a uhrát velmi slušné výsledky. I kdyby se to nepovedlo, tak nemusíme zoufat. Již jen samotná účast na turnaji je pro nás velké plus. Z týmu za námi se turnaje účastní až osmnáctá Nikaragua, na kterou máme náskok 373 bodů. Proto nám jakýkoliv bodový zisk pomůže upevnit si aktuální čtrnáctou příčku a případně trochu stáhnout náskok zemí před námi. Bohužel všechny z nich se na jaře účastní World Baseball Classic, kde poslední tým bude brát 100 bodů do světového žebříčku. I proto jsou pro nás mládežnické turnaje velmi důležité.

Psali jsme...  EXL: David Mergans přestupuje do Tempo Praha

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..