Názory

Komentář: WBC asi přežije, ale co Olympiáda?

Před začátkem letošního turnaje World Baseball Classic jsem psal o tom, že čtvrtý ročník by mohl být jeho posledním. Aby se tak nestalo, tak bylo potřeba dvou věcí. Úspěch USA a zvednout návštěvnost ve skupinách v severní Americe. To se nakonec povedlo a budoucnost WBC vypadá velmi dobře.

 

Pouze letmý pohled do statistik návštěvnosti ukazuje výrazný progres oproti roku 2013, kdy si na zápasy našlo cestu 781 tisíc diváků. Letos jich bylo skoro o dvě stě tisíc víc a návštěvnost atakovala vysněný milion. Povedlo se také zvednout zájem fanoušků v severní Americe, i když jak se ukazuje, tady má potenciál stále růst. Možná by nebylo od věci odehrát více zápasů na východním pobřeží. Večerní zápasy z Kalifornie totiž pro velkou část amerických fandů začínaly pozdě večer a již je nepřilákaly k televizi.

Dá se tedy říct, že turnaj splnil svá očekávaní a v roce 2021 se můžeme dočkat jeho dalšího dílu. To potvrdil také komisař Rob Manfred na tiskové konferenci po skončení turnaje nebo bývalý předseda Holandské baseballové asociace Theo Reitsma. Pokud se tedy nic v nejbližších letech nezmění, tak se o čtyři roky staneme svědky dalších bojů nejlepších světových baseballistů.

Samozřejmě někteří můžete namítat, že na letošním turnaji jsme neviděli všechny největší hvězdy MLB. To je sice pravda, ale stále je to jediný mezinárodní turnaj, kterého se účastní i hráči nejužších kádrů MLB týmů. Což se například o turnaji Premier 12 říct nedá. Předseda hráčské asociace MLB Tony Clark se také nechal slyšet, že jej v průběhu turnaje kontaktovalo mnoho hráčů MLB a projevili zájem zahrát si na turnaji v roce 2021.

Pokud se tedy turnaj uskuteční v řádném termínu, tak to bude trochu problém pro Olympiádu. Nedá se předpokládat, že by MLB pozastavila ligu v průběhu sezony a olympijských bojů by se tak nezůčastní hvězdy z nejlepší ligy světa.

Psali jsme...  MLB: Ronel Blanco hodil první no-hitter letošní sezóny

Co to znamená pro český baseball? Možná to, že největším vrcholem roku 2020 by pravděpodobně nebyla Olympiáda, ale kvalifikace na WBC. Ještě stále však nejsou známé kvalifikační kritéria na Olympiádu. Dle mých zahraničních kolegů, s kterými jsem o tom mluvil, to momentálně vypadá tak, že kvalifikaci na Olympiádu bude turnaj Premier 12 v roce 2019.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..