Ostatní

John Štědronský: První “Čech” v MLB

Při pátrání v historii MLB nalezneme mnoho česky znějících jmen. Složitější je hledání hráčů, kteří pocházejí přímo z České nebo Slovenské republiky. 

Před rokem jsme psali o Elmeru Valovi, který byl první hvězdou MLB, která pocházela z Československa. Při hledání jsme však natrefili na dalšího zajímavého hráče, který se narodil na našem území. Byť to ještě nebyla Československá repoublika, ale Rakousko-Uhersko a proto mu je mnohdy připisováná rakouská národnost. Tím hráčem je John Štědronský.

John se dle dostupných údajů narodil 12. června 1850 právě na území dnešní České republiky. Později pravděpodobně spolu s rodiči emigroval do USA, kde zůstal až do smrti. Pro baseballového fanouška je důležité, že John v roce 1879 nastoupil ke čtyřem zápasům za Chicago White Stockings (dnešní Cubs). První zápas odehrál 25. září na hřišti Clevelandu Blues a spolu se svými spoluhráči se těšil z výhry 6-5. Poslední o pět dní později proti Buffalu Bisons, kde White Stockings podlehli 2-10. John se ve čtyřech odehraných utkáních na třetí metě dvanáctkrát postavil na pálku a připsal si pouze 1 hit. Jeho pálkařský průměr tak byl pouhých 0.083. Zajímavé také je, že svých devětadvaceti letech patřil mezi nejstarší hráče v týmu.

Víckrát se již do Major League nepodíval. To však neznamená, že by John na baseball zanevřel. Dle informací serveru Baseball-reference později hrál za klub Cleveland Forest City a v roce 1886 si měl zahrát za tým továrny na zpracování železa. Víc zpráv o jeho sportovní kariéře nemáme. Z osobního života se o Johnovi zachovalo pouze pár informací. Byl ženatý a měl pět dětí. Pracoval jako předák ve zmíněné továrně. Umřel 11. května 1924 na mrtvici a pochován je na hřbitově v Clevelandu. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..