Aktuality

Walk-off výhra Fukuoky v pátém zápase

Je velká škoda, že se u nás nejvyšší japonské soutěži nevěnuje přílišná pozornost. Pátý zápas letošní Japan Series totiž opět přinesl parádní baseball.

Final – 10 2 3   4 5 6   7 8 9   10 R H E
Hiroshima 1 0   0 2 1   0 0 0   0 4 8 0
Fukuoka SoftBank 0 0   2 1 0   1 0 0   1 5 9 0

Hráči Hirošimy věděli, že pokud prohrají v pátém utkání, tak pustí soupeře do vedení 3-1, což bude prakticky nemožné otočit. I proto do zápasu vstoupili aktivně a hned v první směně šli zásluhou Tsubasy Aizawy do vedení 1-0. 

Ve čtvrté směně však domácí obrací skóre ve svůj prospěch a vyprodaný stadion se dostává do varu. O chvilku později je však trochu zchladí hostující Yoshihiro Maru, který dvoubodovým homerunem navrací vedení Hirošimě.

Divoká fáze zápasu však tímto nekončí, protože v dohrávce domácí stahují další bod a máme opět vyrovnaný stav. O chvíli později však posílá další míč do ochozů catcher Hirošimy Tsubasa Aizawa a hosté tak znovu vedou. Na kopec pak posílají Dominikánce Geronima Franzuu, který má dovést zápas do vítězného konce. Jenže v sedmé směně Kenji Akashi znovu rozveselí domácí fanoušky, když  homerunem srovnává na 4-4. 

Zbylé dvě směny již neskóruje ani jeden tým a na sociálních sítích se diskutuje o tom, jestli duel skončí remízou, jak tomu bylo v případě prvního utkání série. Do desáté směny domácí manažer posílá na kopec relievera Rena Kajiyu, jenž má v playoff hluboko podprůměrné ERA 19.00. Jenže Kajiya kromě mety zdarma hostům nic víc nepovolí a svou práci tak odvede na výbornou. Což se však nedá říct Shota Nakazakim v dresu Hirošimy. Jeho druhý nadhoz v desáté směně posílá Yuki Yanagita do ochozů za pravým polem a stadion ve Fukuoce vybouchne nadšením. 

Po výhře 5-4 se baseballisté Fukuoky dostávají do vedení 3-1 na zápasy a chybí jim jen jedna výhra k obhajobě titulu. Navíc je to jejich dvanáctá výhra v řadě v domácím utkání v Japan Series, což se v historii zatím nikomu nepovedlo. Také je to jejich 51. výhra v playoff a jsou teprve třetím týmem historie, který dosáhl minimálně 50 vítězství v playoff NPB – Yomiuri Giants (109), Seibu Lions (68). 

Série bude mít v pátek volný den a v sobotu od 10:30 CET pokračuje dalším utkáním na stadionu Mazda Stadium v Hirošimě.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..