AktualityMBMLBNázory

Čeká baseball další posun nadhazovacího kopce?

Již včera jsme psali o článku Kena Rosenthala, který informoval o možných změnách v MLB. Jeho kolega Jayson Stark ze serveru The Athletic přišel s další velmi zajímavou infromaci ze zákulisí MLB. Dle jeho zdrojů by mohl baseball čekat velmi zásadní změnu. 

Vedení MLB a hráčská unie totiž vytvořili komisi, která by měla zkoumat možnosti změn nadhazovacího kopce. Z každé strany by měli být v komisi dva členové a závěry by měly být známé do konce letošního roku s tím, že by se mohly do pravidel implementovat již v roce 2020.

A co je případně ve hře? Aktuální jsou s největší pravděpodobní tři možnosti. Tou první je další snížení výšky nadhazovacího kopce. Nestalo by se tak poprvé v historii. Naposledy se kopec snížil po roce 1968, jemuž se v USA říká “The Year of the Pitcher” a dominance nadhazovačů nad pálkaři si žádala výraznější změnu. Proto se tehdejší vedení soutěže rozhodlo snížit kopec z patnácti palců na současných deset. Jenže v minulém roce jsme byli opět svědky výraznější dominance nadhazovačů nad pálkaři. Ti zaznamenali nejvíce strikeoutů (42 207) v historii a k vidění bylo více strikeoutů než hitů. Výrazně se také snížil počet míčů ve hře, jehož počet za posledních 10 let klesl o více než 11 tisíc(!). Je otázka jestli by baseball nečekalo úplné zrušení nadhazovacího kopce nebo by se snížil třeba na výšku pěti palců (cca. 15 cm).

Druhou možností je posunout celý kopec více od pálkařského boxu. Ani tato změna by nenastala poprvé v historii soutěže. Ještě před rokem 1893 totiž byla vzdálenost nadhazovacího kopce pouze 50 stop (cca. 15,24 m). Pak se kopec posunul na soucčasných 18,39 m (60stop a 6 palců). V současné době je však síla nadhazovačů opět větší a jsme svědky čím dál vyššího počtu nadhozů letících rychlostí nad 95 mil v hodině. Posun kopce o dalších 10 stop (cca. 3 metry) by výhodu nadhazovačů nad pálkaři značně eliminoval.

Psali jsme...  EXL: Draci podepsali posily ze zkušenostmi z MLB a MiLB

Poslední zvažovanou změnou by byla změna strikezóny. Ta si za více než 150 let baseballu prošla mnohými změnami. Pokud by měla změna pomoct pálkařům, tak ti by si hlasovali za její zmenšení. Tady však může dojít k rozporům uvnitř hráčské asociace, protože by se dal očekávat odpor ze strany nadhazovačů. 

Další změny

Jayson Stark zmiňuje také další případné změny, o kterých již informovali v předešlém dni i jiní baseballoví novináři. Jednou ze změn by mělo být rozšíření soupisky z pětadvaceti hráčů na dvacet šest. Zároveň by se měl ale snížit počet hráčů na soupiskách v září. Nyní můžou mít kluby poslední měsíc na soupisce 40 hráčů. Nový návrh by dovolil klubům na soupisku zařadit pouze 28 hráčů.

Další změnou by mohl projít také draft. Tam by jsme mohli být svědky určování draftových pozic, kdy by rozhodujícím kriteriem pro pozici na draftu nemuselo být pouze percento vítězných utkání, ale rozhodovat by mohly i další parametry. Ty by se musely nastavit tak, aby týmům pomohly pře přestavování týmů. 

Dá se tedy očekávat, že všechny návrhy způsobí mnoho vzrušených debat. Hlavně změny nadhazovacího kopce budou mít určitě velké množství zarytých zastánců i odpůrců. Každopádně, informace posledních dní ukazují, že MLB čeká vlna zásadních změn. Ať již budou jakékoliv.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..