ČeskoMB

Paráda! Čeští baseballisté postupují na olympijskou kvalifikaci!

Každý z posledních odehraných zápasů mužské reprezentace je možná nejdůležitějším minimálně v posledních letech. Před utkáním s Německem bylo jasné, že pouze vítěz si zajistí postup na olympijskou kvalifikaci.

Češi nastoupili do rozhodujícího utkání šampionátu s Markem Minaříkem na kopci. Proti němu se sice dokázali až tři baseballisté dostat na metu v první směně. Toho prvního však vyřadil přesný příhoz Martina Červenky při pokusu ukrást druhou metu. Následně vystál metu zdarma i Donald Lutz a rázem byli Němci v obrovské výhodě.

Německo si pro tento zápas pošetřilo svou hvězdu z Double-A Svena Schüllera, který vstoupil do zápasu dvěma strikeouty a český útok v první směně k ničemu nepustil.

Skóre se poprvé měnilo ve druhé směně zásluhou dvoumetového RBI odpalu Marca Cardosa. Ten o chvíli později doběhl pro druhý bod po zkrácené hře Philippa Schulze.

V dohrávce druhé směny sice Tomáš Juněc zaznamenal první český hit, ale ten k zisku bodu nevedl. Navíc Češi přišli o Petra Zýmu, kterého musel ve hře nahradit, pravděpodobně kvůli zranění, Martin Červinka.

Dohrávka třetí směny začala pro český tým výborně. Oba bratři Hajtmarové se v jejím úvodu dokázali dostat na metu. Následně po divokém nadhozu Schüllera dokonce do skórovací pozice. Schüller pak stihl vyřadit Martina Schneidera strikeoutem, což bylo jeho posledním zápisem v utkání. Na kopci jej pak nahradil Samuel Steigert. Ten nejdříve vyřadil Matěje Hejmu, ale pak se musel pouze otočit za dalekým odpalem Martina Červenky, který poslal český tým do vedení 3-2.

Další změna skóre přišla v úvodu šesté směny, kdy nejdříve zaznamenal hit Marco Cardoso a následně metu zdarma Alexander Schmidt.  Prvně jmenovaný pak doběhl pro vyrovnání po dalekém odpalu Kotowskiho.

V dohrávce směny měli Češi jednoho běžce na metě, když byl nadhozem trefen Petr Čech. O chvíli později došlo k dalšímu nepříjemnému trefení, bohužel tentokrát v hledišti, kdy foul ball Martina Mužíka trefil jednoho z fanoušků na tribuně.

Psali jsme...  1. liga: Klasik přivádí posilu z USA

Do sedmé směny vstoupili Češi již s Janem Novákem na kopci, který zaznamenal v této směně hned dva strikeouty. Obdobně si vedl také v osmé směně a spoluhráčům držel naději na vítězství.

Stejně jako proti Belgii, tak i proti Německu zlomili Češi vyrovnaný stav v dohrávce osmé směny. Hned první pálkař Martin Schneider totiž zaznamenal třetí homerun na turnaji.

Český tým tak potřeboval k postupu zahrát tři outy bez obdrženého doběhu. Jenže úvod směny nezačal pro český tým dobře. Hned první pálkař Schulz si vystál metu zdarma. Následně po sklepnuté ulejvce využil menšího zaváhání české obrany Guehring a Němci měli dva běžce na metách bez jediného outu. V té chvíli již možná někteří přestávali věřit, ale pak přišla nesmírně důležitá Double play.

Následně zachytil vysoký odpal Sommera Martin Schneider a česká radost mohla propuknout naplno. Češi si výhrou nad Německem vybojovali postup na olympijskou kvalifikaci do Itálie, která se rozehraje již tuto středu.

   1  2  3  4  5  6  7  8  9   R  H  E
NEMĚCKO 0 2 0 0 0 1 0 0 0 3 9 0
ČESKÁ REPUBLIKA 0 0 3 0 0 0 0 1 4 5 1

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..