MBMLB

Statistické okénko: Odpovídají výplaty v MLB výkonům hráčů?

V posledních letech se roztrhl pytel s velkými kontrakty, ať už jde o Mike Trouta, Bryce Harpera, či mnoho dalších fenomenálních hráčů MLB. Proto jsem si položil otázku, zda-li se příjmy hráčů projevují na jejich prospěšnosti pro tým, na kterou v tomto článku odpovím. 

Pro začátek je třeba zmínit, které dvě hodnoty jsem v dnešním článku porovnával. Na ose x najdete “adjusted salary”, nebo-li upravenou výplatu po započtení/odečtení variabilních položek a na ose y najdeme WAR, neboli hodnota, kterou hráč pro tým má. Vzhledem k tomu, že pro mě není reálné porovnávat údaje u více než 1000 hráčů MLB, rozhodl jsem se pro tento článek porovnat údaje u týmů American League East, jelikož v této lize najdeme jak finanční giganty jako New York Yankees a Boston Red Sox, tak týmy s komparativně miniaturním rozpočtem jako Baltimore Orioles. 

Kritéria pro to, aby byl hráč zařazen do mých výpočtů jsou jednoduchá. Hráč musel být dne 22.7. na soupisce A-týmu a k tomuto datumu musel mít alespoň 50 startů na pálce pro poziční hráče a alespoň 10 odházených směn pro nadhazovače. Celkem tedy 107 hráčů. 

 

Osa x: roční příjem v mil. dolarů
Osa y: WAR, prospěšnost pro tým

 

Graf s logaritmickou přímkou sice vypadá relativně nehezky, jelikož příjem velké části hráčů se pohybuje okolo minimálního příjmu pro hráče MLB, který je $550,000. Zato má ovšem velkou vypovídající hodnotu. Z trendu, která nám vznikl, tedy y = 0.284In(x) + 0.9943 si lze vyvodit, že hráči, kteří jsou prospěšnější pro tým opravdu vydělávají více peněz, i když velmi disproporcionálně. 

I přes to, že korelační koeficient není 1, tj. ne všechny body leží na trendu, můžeme říci, že do výplaty okolo 5 milionů dolarů ročně platí, že lépe placení hráči bývají pro tým obecně prospěšnější. Následně po překročení hranice pěti milionů dolarů ovšem již další navýšení prospěšnosti téměř neexistuje a lze říci, že hráči s výplatou okolo této hranice mají podobnou herní prospěšnost jak hráči pobírající čtyřnásobně vyšší mzdu. Tímto ovšem neříkám, že někteří hráči jsou placeni jen za svoji “image”, jelikož důležitý faktor je i komerční hodnota, tj. velký prodej dresů, navýšení návštěvnosti atd. Zároveň je nutné brát v potaz, že závěr je generalizace podle trendu a vyjímky samozřejmě existují. 

Psali jsme...  College Baseball: Kovala was saving Georgia Tech. O'Rourke with the first homerun

 

Jaký máte na toto téma názor vy, čtenáři? 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..