MBOstatní

Jak stál baseball za oblibou konzumace hot dogů?

Málokteré jídlo je více spojené s baseballem než obyčejný hot dog. Jen na zápasech MLB se jich spořádá přes 26 milionů za jednu sezonu. A právě baseball stojí za tím, že se toto jídlo tak rychle rozšířilo po celých Spojených Státech.

Hledat opravdový původ oblíbených hot dogů, nebo, chcete-li, párků v rohlíků, je složitá práce. Mnoho historiků se shoduje, že prapůvod této oblíbené svačiny sahá do sedmnáctého století do Německa. Vystopovali totiž v záznamech zmíňku o řezníkovi Johannu Georgehehnerovi, jenž dával zákazníkům mezi kousky chleba malé párky. Němci jim také říkali dachshunds, což značí jezevčík. Z Německa se pak toto jídlo mělo dostat s emigranty až do Spojených Států, čímž noví obyvatele obohatili místní kulturu.

Historici také vypátrali, že v roce 1871 se na Coney Islandu prodávali párky v mléčných houskách (sladké měkké rohlíky – pozn. aut.). Na baseballové stadiony si našly cestu v roce 1893, kdy se měly začít prodávát na zápasech St. Louis Browns. Zásluhu na tom měl majitel stadionu Chris van der Ahe. Ten byl zdatným obchodníkem a přišel s nápadem, že když zlevní vstupné na baseballové zápasy, lidé pak více utratí za pivo a jídlo (buďte pochválen mistr Ahe).

Dalším velkým mezníkem byl rok 1901, kdy tyto párky vložené do rozkrojené housky začaly prodávat na legendárním stadionu Polo Grounds v New Yorku. K tomuto datu se traduje také legenda o vzniku názvu hot dog. Na jednom ze zápasů New York Giants měl být přítomen také novinář New York Journal Sports, který si měl dát párek v housce, jenž se prodával pod německým názvem dachshund. Jenže toto německé slovo mu prý nějak nešlo přes pusu a měl jej v článku nazvat hot dog.

Psali jsme...  College Baseball: Jan Pospíšil je i nadále produktívní

Tolik k legendě, protože historici upozorňují na fakt, že slovo hot dog k párku v housce bylo použité již v roce 1983 v novinách Konxville Journal a na Univerzitě v Yale o rok později prokazatelně prodávali “Dog wagons”.

Ať je pravda o původu slova hot dog jakákoliv, toto jídlo se stalo neodmyslitelnou součástí baseballových zápasů. Dnes si můžete vychutnat toto jídlo v mnoha různých variacích. A hot dog dnes již není pouze párek v housce, ale dostanete jej i nasladko, se zmrzlinou a podobně. A nechybí ani na českých baseballových stadionech. Někde dostanete koupit jeho chudší českou variantu Párek v rohlíku. Ale třeba ve Frýdku-Místku jej dostanete pěkně obložený s dvěma párky uvnitř. Každopádně hot dog a baseball je kombinace, která má dlouho tradici.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..