MBOstatní

Venezuelský baseball prožívá špatné období

Tento víkend začala Venezuelská zimní liga a novináři i blogeři v zámoří sledují, jaký mají na soutěž dopad americké sankce. A ty mají na svědomí to, že letos po dlouhých letech v v lize nevidíme ani jednoho baseballistu narozeného ve Spojených státech. Kromě toho se letos do soutěže nezapojil ani jeden hráč, který hraje na farmách organizací MLB.

Jedinými dvěma hráči, kteří v roce 2019 působili v MiLB jsou Engelb Vielma a Luis Ysla. Oba jsou však nyní volnými hráči a proto nemusí tolik hledět na zákaz hraní ve Venezuele v soutěži.

Stále však můžeme v soutěži vidět několik cizinců. Mezi nimi jsou například Brazilec Tiago Da Silva a Kubánec Yadir Drake, kteří působili v letní Mexické lize. Dalšími cizinci v lize jsou Dominikánci, z nichž nejvýznamnější jsou Welington Dotel a Denis Phipps, kteří hráli v nezávislé Indy-A Atlantic League.

Víc než sankce však soutěži ublížila smrt dvou bývalých hráčů MLB Luise Valbueny a Joseho Castilly v loňském roce, kteří byli přepadeni při cestě domů ze zápasu. Jak upozorňují mnozí pozorovatelé, tato záležitost bude mít dlouhodobý dopad na zájem cizinců o působení ve Venezuele. Navíc hráči si sami platí náklady na život a působení v lize, což je stojí minimálně 10 000 dolarů.

Ve Venezuele zahynuli dva bývalí hráči MLB

Dalším problémem je současná ekonomická krize ve Venezuele. Jak píše agentura Associated Press, tak jedno utkání vyjde dvojici 15 amerických dolarů (lístky, pivo, hotdog), což je prakticky dvojnásobek současné průměrné mzdy v této socialistické zemi. Z baseballu se tak stává sport pro privilegované.

Bohužel po Kubě je Venezuela další zemí v latinské Americe, kde ekonomická situace baseballu hodně škodí a tento krásný sport se dostává na druhou kolej. V obou zemích jej totiž začíná postupně vytlačovat fotbal, který se stal sportem pro střední a nižší třídu. A je to velká škoda. Venezuela totiž dlouhá léta vychovávala velmi šikovné baseballisty.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..