MBOstatní

Ženský baseball v Japonsku roste

Baseball je v Japonsku stále sportem číslo 1 a jak se v poslední době ukazuje, tak si získává stále větší oblibu i mezi ženami. Jak v rozhovoru pro WBSC.org potvrdila reprezentantka Ayaku Rokkaku, Japonská ženská baseballová liga (JWBL) nyní eviduje kolem dvou tisíců hráček. “Myslím, že před deseti lety jich nebylo více, než 500,” řekla Rokkaku.

JWBL vznikla v roce 2009, kdy nesla název Girls Professional Baseball League a je stále jedinou profesionální ženskou baseballovou ligou na světě. Na druhou stranu ji stále i po deseti letech hrají pouze čtyři týmy. Průměrná návštěvnost na utkání je v průběhu základní části kolem 1200 diváků. Na konci sezony ale není vyjímkou, když do hlediště dorazí pět tisíc fanoušků ženského baseballu.

Největší hvězdou soutěže je dle mnohých nejlepší baseballistka světa nadhazovačka Ayami Sato. Mnozí fanoušci ji neřeknou jinak, než “Královna baseballu.” Na první místo mezi ženami ji vynesl také server Baseball America. Každopádně ženský baseball je v posledních letech na vzestupu, což ukazuje také to, že nová profesionální ženská baseballová liga vzniká v Austrálii.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..