MBMLB

Průměrná mzda v MLB opět klesla

Již druhý rok v řadě zaznamenala MLB pokles v průměrné mzdě na jednoho hráče. Stalo se tak poprvé od doby, kdy hráčská asociace zveřejňuje výdělky hráčů.

K 31. srpnu evidovaly týmy 988 hráčů na aktivních soupiskách a listině zraněných hráčů. Jejich průměrná mzda byla 4,051,490 amerických dolarů ($). To je oproti roku 2018 pokles o 1,1% z 4,095,686$. O rok dříve byl průměr dokonce 4,097,122$.

Letošní pokles byl pouze pátý od roku 1967, kdy byl průměrný příjem na hráče 19 tisíc dolarů. První meziroční pokles přišel v roce 1987, následně po velké stávce v roce 1995 a pak v roce 2004.

Je trochu paradoxní číst o poklesu průměrné mzdy, když týmy dávají hvězdám rekordní smlouvy. Do průměru se ale nezapočítávají bonusy za podpis. Pokud bychom tak udělali, tak by průměr stoupl o více jak 55 tisíc, čímž by průměrná mzda naopak stoupla. Velký podíl na nízkém průměru mělo také větší množství zraněných hráčů, které na aktivních soupiskách nahradili baseballisté z farmy. Ti pobírali minimální garantovaný příjem 555 tisíc dolarů.

Kvůli zranění ukončili kariéru také Troy Tulowitzki či David Wright a jejich příjmy se do statistik nezapočítávaly.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..